Mainos

Kainuu varautunut jättityöttömyyteen – Elyn yt-neuvottelut eivät koske Talvivaara-resursseja

Kainuun työvoimaviranomaiset toivovat kädet ristissä, että Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä työllistää mahdollisimman monta kaivoksen nykyistä työntekijää, ja sinä aikana kaivokselle löytyy myös uusi jatkaja.

Kainuun työttömyysprosentti oli syyskuun lopussa lähes 17, ja työttömiä työnhakijoita oli noin 5 600. Lomautettuna oli lisäksi 500 henkilöä.

Työttömyys 21 prosenttiin

Jos Talvivaaran kaivos joudutaan lopulta sulkemaan, räjähtää Kainuun työttömyys Suomessa aivan omalle tasolleen, arviolta noin 21 prosenttiin.

Kaivokselta ja alihankkijoiden palveluksesta joutuisi työttömäksi arviolta 500-700 henkilöä. Lisäksi on laskettu, että kaivos työllistää vielä välillisesti jopa saman verran ihmisiä.

– Sulkeminen olisi meille erittäin huono uutinen ja erittäin suuri asia. Se lisäisi alueen toivottomuutta, muotoilee pahimman vaihtoehdon vaikutuksia Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijola.

Suunnitelmat valmiina

Kainuun keskeiset viranomaiset ovat laatineet omat selviytymissuunnitelmansa jo vuosi sitten pahimman varalle. Kainuun ely-keskus ja TE-toimisto käynnistivät valmistelut yrityssaneerauksen alkuvaiheessa marraskuussa 2013.

– Nyt herkeämättä seurataan ja suunnitelmat pannaan toimeen, jos tilanne konkurssin jälkeen konkretisoituu. Käytännössä meidän muutosturvayksikkö ottaa tarvittaessa yhteyttä konkurssipesään, Veijola kertoo.

Veijolan mukaan paras vaihtoehto olisi, että konkurssipesä jatkaisi toimintaa.

– Oletamme, että työttömiä tulee alihankkijoiden osalta jonkun verran, mutta mitään isoja toimenpiteitä ei kuitenkaan tarvittaisi.

Asuntoja vaikea myydä

Osa talvivaaralaisista on tehnyt omat johtopäätöksensä tulevaisuudesta jo parin viime vuoden aikana.

– On meiltä lähtenyt väkeä muualla töihin. Osa on mennyt koulutukseen ja osa muuttanut pois paikkakunnaltakin, laskee Talvivaaran metalli- ja kaivostyöntekijöiden ammattiosaston puheenjohtaja Tero Pulkkinen.

Muuttoliike on toistaiseksi ollut hyvin vähäistä. Talvivaaran töiden perässä Sotkamoon ja Kajaaniin muuttaneet ovat vielä jääneet tarkkailemaan mitä kaivoksella tapahtuu. Nykyisessä suhdannetilanteessa esimerkiksi asuntojen myynti Kainuussa on hyvin haasteellista.

– Ei tässä olekaan syytä hätäillä, mutta tarkempaa tietoa tietenkin kaivattaisiin, Pulkkinen toivoo.

Yt-neuvottelut meneillään

Kaikissa ely-keskuksissa on menossa parhaillaan yhteistoimintaneuvottelut. Kainuun elyn ylijohtaja Kari Pääkkönen vakuuttaa, että yt-vaihe ei vaikuta Talvivaaraa koskevien asioiden käsittelyyn.

– Ei vaikuta kaivoksen valvontaan tai viraston muihinkaan Talvivaaraan liittyviin toimiin, Pääkkönen korostaa.

Kainuun elylle on Pääkkösen mukaan varmistettu yt-neuvotteluista huolimatta riittävät määräraha- ja henkilöresurssit kaikissa Talvivaaraan liittyvissä tilanteissa.

– Voi sanoa, että piikki on siltä osin auki.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.