Mainos

Kainuu jännittää Talvivaara-päätöksiä - suunnitelmat pidetään piilossa

17:23

Espoon käräjäoikeus päättää huomenna pääseekö kaivosyhtiö Talvivaara yrityssaneeraukseen.

Kajaanissa ja Sotkamossa uutisia odotetaan jännittyneinä. Tarkkoja varautumissuunnitelmia ei ole, tai niitä ei ainakaan haluta esitellä ennen ratkaisevia päätöksiä.

Sotkamon kunnanvaltuusto kokoontui illansuussa käsittelemään uutta maankäyttöohjelmaa. Talvivaara ei ollut kokouksen varsinaisella esityslistalla, koska päivä ei tuonut uusia uutisia kaivosyhtiön tulevaisuudesta.

- Kuntahan ei isosti ole pystynyt varautumaan päätöksiin. Pelonsekaisin tuntein vain odotetaan miten tässä käy, arvioi kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen MTV:n uutisille.

- Eikö mitään suunnitelmia ole?

- Mitään virallista suunnitelmaa ei ole ainakaan minun johdolla tehty, Korhonen vakuutti.

Usko koetuksella

Kaivoksen kotikunnassa siis odotellaan kenties huomenna tulevia ratkaisevia uutisia. Sotkamolaisia on kaivoksella töissä pitkälti toista sataa. Lisäksi kymmenille yrityksille Talvivaara on ollut merkittävä asiakas jo useita vuosia.

- Minä näkisin, että hyvinkin yksmielisiä ollaan kaivoksesta. Se on joka tapauksessa täällä ja tuo meille hyvinvointia. Nyt pitäisi huolehtia, että sen toimintamahdollisuus säilyisi, korosti valtuuston suurimman ryhmän, Keskustan ryhmäjohtaja Pasi Korhonen.

Kunnanhallituksen perussuomalainen puheenjohtaja näkee asian selvästi toisin.

- Tätä ei tarvitse ennustaa, kyllä se on aika selvä lopputulema joko nyt tai myöhemmin. Toimija vaihtuu.

- Täällä ei siis uskota enää siihen, että joku yksityinen rahoittaja, kenties ulkomailta asti löytyisi?

- Minä en muiden puolesta osaa vastata, mutta minä en itse usko, Korhonen vakuuttaa.

Sotkamo rakennemuutosalueeksi

Pasi Korhonen muistuttaa, että huoli ympäristöstä on kaikilla olemassa, mutta aluetaloudelliset vaikutukset ja korvaavien työpaikkojen löytäminen painavat paljon.

- Toivottavasti kaivos saa jatkaa, Pasi Korhonen tiivistää.

Ari Korhosen mielestä uusi toimija ei voi olla kukaan muu kuin valtio.

- Ympäristö on siivottava ja siinä riittää työtä loputtomiin. Odotellaan sitten, että nikkelin hinta paranee ja katsotaan saadaanko myöhemmin toimiva kaivos syntymään.

Korhosen mielestä on selvää, että Sotkamo ajautuu valtion rakennemuutosalueeksi ja erityistuen piiriin, jos pahin vaihtoehto toteutuu.

Taukokin hyväksytään

Valtuusto pohti maanantaina kunnan tulevaa maankäyttöä ja siitä onkin löydettävä runsaasti eväitä uusiin työpaikkoihin, jos Talvivaara kaatuu tai pysähtyy väliaikaisesti. Valtaosa kuntalaisista tuntuu kuitenkin luottavan, että Talvivaaran kaivos jatkaa toimintaa jollakin tavalla vaikka siihen nyt tulisikin jonkinsortin tauko.

Naapurikunnassa Kajaanissa Talvivaaran kohtalo huolestuttaa vähintään yhtä paljon kuin Sotkamossa. Talvivaarassa on töissä noin 250 kajaanilaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.