Kailajärven uratarina vedonlyöjästä syytetyn penkille

Jo kauan ennen WinCapitaa sen perustaja Hannu Kailajärvi kertoo olleensa kiinnostunut vedonlyönnistä.

- Kiinnostuin urheiluvedonlyönnistä jo noin 15-vuotiaana. Vedonlyönnin kertoimet, pelaaminen, tutkiminen ja analysointi kiinnostivat minua jo nuorena.

Kailajärvi alkoi pian tehdä matemaattisia mallinnoksia urheiluvedonlyönnistä.

- Vedonlyönnistä tulee usein mieleen Veikkauksen tyyppinen yhtiö, joka tarjoaa kertoimia eri lajien voittajaveikkaukseen. Minua kiinnosti kuitenkin toisenlainen vedonlyönti, jossa ostettiin ja myytiin kertoimia, mikä taas poikkeaa varsin paljon perinteisestä vedonlyönnistä. Tällainen vedonlyönti oli lähempänä pörssitoimintaa. Rakensin strategian siitä, millä tavalla esimerkiksi laukkakilpailuissa, kun kertoimet on asetettu lähtöhetken lähestyessä, kertoimet voivat vielä muuttua, Kailajärvi kuvailee.

Vedonlyönnistä valuuttakauppaan

Ensimmäisen yrityksensä Kailajärvi kertoo perustaneensa 25-vuotiaana.

- Panostin tuotekehitykseen ja erilaisten järjestelmien kehittämiseen. Pankkiyhteysjärjestelmien kanssa työskennellessäni kävin 1980-luvulla sijoitusneuvojakoulutuksen ja kiinnostuin tällöin yleisesti sijoitustoiminnasta.

1990-luvun alkupuolella Kailajärvi kertoo kiinnostuneensa taas valuuttakaupasta.

- Tuolloin internetistä alkoi löytyä erilaisia valuutta-alustoja, joiden kautta kuka tahansa kykeni tekemään valuuttakauppaa. Se oli mielenkiintoista. Netistä löytyi lukematon määrä tietoa ja välineitä valuuttakaupan itseopiskeluun.

Ensimmäinen sijoitusklubi GiiClub syntyy

Vuonna 2004 Kailajärvi kertoo tavanneensa Suomi24-foorumilla miehen, jonka kanssa hän perusti ensimmäisen sijoitusklubinsa.

- Ajatus oli, että minä keskityn vedonlyöntitoimintaan ja järjestelmän ja strategian kehittämiseen ja yhtiökumppanini vastaa klubin toiminnallisuudesta. Hän teki nettisivut ja piti niitä yllä, hoiti yhteydenpidon jäsenistöön sekä maksuliikenteen. Olin tekemisissä ainoastaan vedonlyöntitoiminnan kanssa.

Syyttäjä oudoksui sijoitusklubin toimintaa, sillä Kailajärvi oli harrastanut vedonlyöntiä klubin tililtä paitsi klubin nimiin, myös omiin tarkoituksiinsa.

- Pelitililtä käytin varoja myös omaan vedonlyöntiini, sillä koin, että se oli yrityksen tuotekehitykseen liittyvää toimintaa, perusteli Kailajärvi.

Kailajärven yhtiökumppani myi osuutensa GiiClubista Kailajärvelle loppuvuonna 2004.

- Kun lähdin kehittämään klubin toimintaa, en nähnyt, että yhtiökumppanillani olisi ollut valmiuksia vastaavaan kehitystyöhön. Koin että jompikumpi meistä jatkaa yksin, ja se olin sitten minä. Tuotekehitys lähtikin sitten voimakkaasti liikkeelle.

WinClub ja Kailajärven signaalijärjestelmä

GiiClubin seuraaja WinClub aloitti toimintansa vuonna 2005.

- GiiClubin kimppapelaamisesta oli syntynyt kohtuullisen kokoinen jäsenrekisteri ja koin, että sillä oli arvoa kun lähdin edelleen kehittämään toimintaa.

Syntyi Kailajärven sanoin kimppaosuuspörssi ja Kailajärvi kehitti valuuttakaupankäyntiin oman signaalijärjestelmänsä.

- Signaalijärjestelmä toimi jo vuoden 2005 keväällä. Järjestelmän avulla klubin jäsenet pystyivät näkemään graafisesta esityksestä reaaliaikaisia kurssitietoja. Ja kun palvelu kehittyi, sinne tuli toimintoja, jotka ennakoivat tulevia kauppoja, antoivat signaaleja jäsenille kuinka kauppaa kannattaa käydä, kuvailee Kailajärvi signaalijärjestelmän toimintaa.

Kailajärvi kertoo testanneensa signaalijärjestelmää sekä demotileillä että oikealla rahalla ennen kuin hän antoi sen klubin jäsenten käyttöön.

Syyttäjän mukaan epäselvää kuitenkin on, kuinka luotettavana Kailajärven signaalijärjestelmää voidaan pitää. Syyttäjän mukaan signaalijärjestelmän aikaan kaikki klubin valuuttakauppatilit olivat erittäin tappiollisia.

WinClubista WinCapitaan

WinClubin jälkeen kehittyi edelleen WinCapita, jonka valuuttakaupasta 45 minuuttia -ohjelma uutisoi syksyllä 2007.

Mediamylläkän myötä uusien jäsenten rekisteröintimahdollisuus keskeytettiin.

- Kolmansien osapuolten toimesta WinCapitan verkkosivusto ja rahaliikenne suljettiin. Olin tuolloin matkoilla ja jättäydyin paniikissa Sveitsiin. Olin sillä viikolla, kun rahaliikenne meni poikki, kirjoittanut veljelleni kirjeen. Sittemmin elokuussa 2008 olin pienessä siirtolapuutarhamökissa Ruotsissa, jossa jatkoin signaalijärjestelmän automatisoinnin kehittämistä, kunnes poliisi tuli. Nyt olen jälleen päässyt järjestelmää kehittämään ja nyt se on kaikin puolin valmis.

Lue myös:

    Uusimmat