Kaikkien aikojen unelmatyö? Tehtävänä syödä jäätelöä

Haluaisitko sinä maistaa jäätelöitä työksesi? Nestlén tuotekehityspäällikkö Marja Finska on tehnyt näin jo vuosien ajan.

Pingviini-jäätelöiden tuotekehityksessä Turengin tehtailla yli 15 vuotta työskennellyt tuotekehityspäällikkö Marja Finska tuntee jäätelön kuin omat taskunsa. Marja Finska onkin monen suomalaislapsen, ja miksei aikuisenkin unelma-ammatissa, sillä naisen päivittäisiin työtehtäviin kuuluu jäätelön syönti. Finska kertoi työstään Suomen Nestlén uutuusjäätelöiden lanseeraustilaisuudessa:

– Olen etuoikeutetussa asemassa, koska saan syödä työkseni jäätelöä. Aloitamme jäätelön syömisen jo aamulla puoli yhdeksän, kun maistamme edellisen päivän tuotantoa ja tarkistamme sen maun ja ulkonäön. Se kuuluu päivittäiseen rutiiniin,

Jäätelönmaistelu on tarkkaa puuhaa

Finskan mukaan jäätelönmaistelukin voi olla tarkkaa hifistelyä viinin ja suklaanmaistelun tavoin. Ensin tarkastellaan jäätelön rakennetta arvioimalla lusikan tarttumista ja massan kovuutta. Tämän jälkeen jäätelön rakennetta maistellaan eri tekniikoin.

– Kokeilemme, miten se sulaa suussa, miten kermaiselta se tuntuu ja miten jäätelö kuorruttaa suun sisäpintaa. Jäätelöä voi pureskella hampaiden välissä ja kokeilla löytyykö isoja jääkiteitä. Se on aina merkki hyvästä jäätelöstä, jos kiteitä ei tunnu. Sitten tietysti maistellaan eri tavalla makuaineita. Haemme esimerkiksi eri tyyppisiä vaniljoita eri tuotteisiin. Joihinkin sopii täyteläinen bourbon-vanilja ja toisiin vanilliinisempi ja kananmunaisempi maku. On olemassa ihan oma sanastonsa erilaisille makutyypeille.

Aamumaistojen lisäksi jäätelöitä maistellaan Valion tehtaalla lähes päivittäin myös tuotekehityksen yhteydessä. Tehtaalla suoritetaan myös vertailuja muiden valmistajien tuotteisiin. Jäätelömaistaja Finska paljastaa omaksi lempimaukseen irtojäätelökioskeista saatavan vanhanajan vaniljan.

– Aika paljon tulee siis jäätelöä syötyä, mutta kyllä se maistuu kaikkien näiden vuosien jälkeenkin, Finska nauraa.

Lisää aiheesta:

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja