Mainos

Kaikkien aikojen DNA-jahti – 16-vuotiaan tytön raaka surma ratkesi vuosien jälkeen

Hollannissa poliisi uskoo selvittäneensä raa'an 16-vuotiaan tytön surman, joka tapahtui 13 vuotta sitten.

Murha selvisi kaikkien aikojen laajimman DNA-tutkimuksen ansiosta. Asiasta kertoo The Amsterdam Herald.

Marianne Vaastran ruumis löydettiin Veenkloosterin kylässä sijaitsevasta metsästä toukokuussa 1999. Tyttö oli raiskattu ja surmattu julmalla tavalla.

Vaastran surmasta pidätettiin eilen illalla DNA-todisteiden perusteella 45-vuotias mies. Mies otettiin kiinni kotitilallaan, joka sijaitsee 2,5 kilometrin päässä surmapaikalta.

DNA-todiste tupakansytyttimestä

Tapahtuma-aikaan Vaastran surmasta epäiltiin kahta turvapaikan hakijaa, mutta DNA-todisteet eivät tukeneet epäilyjä.

Poliisin tärkein todiste oli surmapaikalta löytynyt tupakansytytyin, josta löytyi myös jälkiä DNA:sta. DNA-profiilin mukaan murhaepäilty oli valkoihoinen mies. Koska tupakansytytin oli ostettu alueelta, antoi se aihetta epäillä, että myös surmaaja oli paikallinen asukas.

Julkinen syyttäjä haki tänä keväänä lupaa kerätä vapaaehtoiset DNA-näytteet alueella asuvilta miehiltä. Näytteitä kertyi kaikkiaan yli 8000.

Syyttäjät toivoivat, että näytteet auttaisivat jäljittämään surmaajan perheenjäsenten välityksellä. Näytteistä löytyi kuitenkin 100 prosenttinen osuma, mikä tarkoittaa että näytteenantaja oli murhaaja itse.

"Ihan ensiksi ajattelee, että tämä ei voi olla totta"

Marianne Vaastran perheelle tapahtumien selviäminen niin pitkän ajan jälkeen oli helpotus, mutta myös shokki.

– Tämä oli valtava järkytys, vaikkakin odotimme sitä. Olen iloinen, että hänet on saatu kiinni. On aivan uskomatonta, mitä mielessäsi liikkuu sen tapahtuessa, tytön isä kertoi Radio 1:n haastattelussa.

– Ihan ensiksi ajattelee, että tämä ei voi olla totta. Tapahtumista on kulunut 13 vuotta ja yhtäkkiä saamme sunnuntai-iltana puhelun kello yhdeltätoista: "Olemme saaneet hänet kiinni."

DNA-näyte aiotaan tutkia vielä toiseen kertaan, mutta syyttäjät pitävät tapausta selvitettynä. Murhasta epäilty on paikallinen maanviljelijä, jolla ei ole rikostaustaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.