Kaikkia ei myrskyjen raivaustöihin kelpuuteta

Tapani- ja Hannu -myrskyjen aiheuttamia sähkövikoja korjataan yhä täydellä kapasiteetilla ympäri Suomea. Sähköyhtiöt raivaavat kaatuneita puita sähkölinjoilta ja moni ulkopuolinen metsuri ja metsäyhtiö on tarjonnut apuaan vikojen kanssa kamppaileville sähköyhtiöille.

– Yhteydenottoja on tullut ja olemme todella kiitollisia tästä auttavasta kädestä. Olemme keränneet yhteystietoja, mutta kaikissa tilanteissa emme kykene ottamaan ylimääräisiä raivaajia. Raivaus täytyy tehdä koulutetun työjohdon alaisena. Itse ei saa tehdä mitään ja tämä koskee myös raivaajia, joilla ei ole sähköalan koulutusta, toteaa Fortumin asiakkuuspäällikkö Kari Vessonen.

"Työ on niin vaarallista"

Fortumilla on tällä hetkellä noin 500 asentajaa ja raivaajaa korjaamassa vikoja. Runkoverkko saadaan Fortumin alueella korjattua huomiseen mennessä. Sähköttömiä asiakkaita oli yli 15 000 vielä perjantaina aamulla.

Myös Savon Voima on saanut lukuisia yhteydenottoja metsureilta.

– Meille on tarjottu paljon apua, mutta sitä on vaikea ottaa vastaan, koska työ on niin vaarallista. Raivaajien täytyy olla tietoinen riskitekijöistä. Meillä on ulkopuolisia urakoitsijoita, jotka hoitavat raivaamisen ympärivuotisesti. He ovat koulutettuja tähän työhön. Näin raivaustöiden tekeminen on turvallista, kertoo Savon Voimasta markkinointipäällikkö Ari Holopainen.

Savon Voiman alueella sähköttömiä asukkaita oli perjantaina aamulla noin 300.

Sähköyhtiöt jakavat raivaajia

Vattenfallin viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas kertoo, että myös Vattenfall on tarkka ulkopuolisesta avusta.

– Tilanne on se, että sopimusurakoitsijoiden verkosto on meillä jo kattava. Sopimusurakoitsijat ovat sitten ottaneet omiin yhteistyökumppaneihinsa yhteyttä, jolloin kapasiteetti raivaustöihin on kasvanut. Olemme pystyneet liikuttamaan resursseja Vattenfallin sähköalueella suhteellisen hyvin, vaikka kaikki raivaajat ja asentajat ovat jo käytössä, Kuusela-Opas kertoo.

Vattenfallilla peruslähtökohta korjaustöissä on se, että työ tehdään ammattilaisten toimesta. Sähköasentaja on aina kohteessa paikan päällä.

– Täytyy olla varmistus siitä, että johdoissa ei ole sähköä, kun aluetta raivataan. Olemme itse olleet yhteydessä mahdollisiin tahoihin ja olemme keränneet resursseja. Olemme olleet yhteydessä myös muihin sähköyhtiöihin ja olemme jakaneet mahdollisuuksien mukaan resursseja, Kuusela-Opas kuvailee.

Vattenfallin sähköttömistä alueista suurimmat vika-alueet löytyvät Hämeestä, missä on noin 4000 taloutta yhä ilman sähköä.

Lue myös:

    Uusimmat