Kaikki tietoliikenne halutaan koneelliseen seulontaan

Keskiviikkona julkistettava mietintö tietoliikennetiedustelusta eli verkkovalvonnasta on herättänyt huolta yksityisyyden suojasta.

Valvontaoikeutta haluavat puolustusministeriö ja Puolustusvoimat ja suojelupoliisi. Esitystä arvostelee erityisesti liikenne- ja viestintäministeriö.

STT:n saamassa mietintöluonnoksessa esitetään seuraavia oikeuksia ja rajoituksia verkkovalvontaan:

Kuka voisi esittää tietojen keräämistä?

– Valtiojohto, Puolustusvoimat, suojelupoliisi tai keskusrikospoliisi.

Kuka antaisi luvan?

– Luvan voi myöntää esimerkiksi erityinen sitä varten perustettu tuomioistuin.

Mihin tiedonkeruulla pyrittäisiin?

– Kansallista turvallisuutta vaarantavien terroritekojen, datahyökkäysten ja ulkomaisen vakoilun torjumiseen sekä mahdollisuuteen sotilaallisen ennakkovaroituksen antamiseen.

Miksi tarvittaisiin uusi laki?

– Nykyisillä toimivaltuuksilla ei tiedusteluviranomaisten mukaan voida riittävän tehokkaasti ja varhaisessa vaiheessa havaita uhkia eikä ryhtyä niiden edellyttämiin toimenpiteisiin.

Mistä tiedot kerättäisiin?

– Ulkomaisen ja kotimaisen tietoliikenteen erottaminen toisistaan ei teknisistä syistä ole kaikissa tilanteissa mahdollista. Luottamuksellisen viestin suojan rajoittaminen voisi siten periaatteessa kohdistua myös kotimaiseen tietoliikenteeseen, vaikka se ei olisi tarkoitus.

– Suomessa oleskelevien osapuolten viestiliikennettä voisi suojata tietojen käsittelykielto ja poistamisvelvoite.

Miten tietoja kerättäisiin?

– Kaikkea tietoliikennettä haluttaisiin seuloa koneellisesti.

– Tietoliikenteestä pitäisi erottaa merkityksellinen tieto, esimerkiksi ennakkoon määrättyjä hakuehtoja kuten tunnistetietoja tai sanallisia kuvailuja käyttämällä.

– Vertailu tapahtuisi automatisoidusti, eivätkä muut kuin hakuehtoja vastaavat viestit tulisi manuaaliseen käsittelyyn. Vasta manuaaliseen käsittelyyn tulevista viesteistä haluttaisiin selvittää myös sisältö.

Kuka tietoa seuloisi?

– Puolustusvoimien tiedustelulaitos

Kuka valvoisi?

– Viranomaisten käyttämät hakuehdot olisi kirjattava talteen, jotta niitä voidaan jälkikäteen valvoa. Valvojia olisivat oikeuskansleri, eduskunnan oikeusasiamies ja tietosuojavaltuutettu. Saattaisi edellyttää myös ulkopuolista erityisvalvontaelintä.

Tallennettaisiinko tiedot?

– Vain kansallisen turvallisuuden kannalta olennaiset tiedot tallennettaisiin. Muu tieto hävitettäisiin.

Olisiko tietojen kerääminen ihmisoikeussopimusten mukaista?

– Työryhmän enemmistön mielestä olisi. Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet edellyttäisivät kuitenkin oikeudellista valvontaa ja selkeiden menettelytapojen luomista tietojen käsittelylle.

Mietintö luovutetaan puolustusministeri Carl Haglundille (r.) keskiviikkona.

STT:n juttua korjattu kello 22.22: Jutussa oli aiemmin virheellisesti mainittu myös Kyberturvallisuuskeskus. Lisäksi kysymykset 2, 3 ja 7 on muotoiltu uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat