Mainos

Kaikki puolueet hyväksyivät hallitusohjelman Saksassa

Hallitusohjelman hyväksyminen nostaa Angela Merkelin Saksan uudeksi liittokansleriksi. Liittopäivien on vielä äänestettävä Merkelin asemasta, mutta koska hallituspuolueilla on liittopäivillä enemmistö, odotetaan äänestyksestä pelkkää muodollisuutta.

Saksan tuleva liittokansleri Angela Merkel sai vihdoin tänään tuen uudelle ns. suurten koalition hallitukselleen. Kaikki koalitioon osallistuvat puolueet hyväksyivät päivän aikana uuden hallituksen ohjelman suurella ääntenenemmistöllä.

Puolueiden on määrä perjantaina virallisesti allekirjoittaa ohjelma.

Koska kaikki puolueet ovat hyväksyneet hallitusohjelman, nousee kristillisdemokraattien CDU:n Angela Merkel Saksan uudeksi liittokansleriksi. Liittopäivien on vielä äänestettävä Merkelin asemasta, mutta koska hallituspuolueilla on liittopäivillä ylivoimainen enemmistö, odotetaan äänestyksestä pelkkää muodollisuutta. Äänestys on 22. marraskuuta.

Merkelistä tulee äänestyksen myötä Saksan historian ensimmäinen naiskansleri ja samalla ensimmäinen yhdistyneen Saksan kanslereista, joka on kotoisin entisestä Itä-Saksasta.

Ensimmäisenä ohjelman hyväksyi Merkelin johtama CDU. Sen jälkeen tukensa sille antoivat myös sosiaalidemokraattinen puolue SPD ja viimeisenä CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU.

- Tiedän hyvin, ettei tie tule olemaan helppo. Politiikka ei ole pelkästään sitä mitä haluat -- vaan ennemminkin sitä mikä on mahdollista, Merkel muotoili puheessaan, jossa hän kiitti puoluettaan hallitusohjelman tukemisesta.

Hallitusohjelma on jo ehtinyt herättää arvostelua, sillä siihen kuuluvat mm. arvolisäveron- ja tuloveronkorotukset. Myös suunnitelmat kulutus- ja verotukimuotojen leikkauksista ovat aiheuttaneet närää Saksassa. Toimilla pyritään kuromaan kasaan Saksan valtavaa budjetin alijäämä

Schröder jätti tunteikkaat jäähyväiset puolueelleen

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder jätti tänään tunteikkaat jäähyväiset sosiaalidemokraattiselle puolueelleen. Hän ehti johtaa Saksaa seitsemän vuotta, mutta joutui väistymään vaalit voittaneen kristillisdemokraattien Angela Merkelin noustessa uudeksi liittokansleriksi.

- Olemme tehneet Saksasta maan, joka on uudenaikaisempi, avoimempi ja oikeudenmukaisempi. Nämä ovat olleet hyvät seitsemän vuotta maallemme ja puolueellemme, Schröder sanoi kuulijakunnalleen.

Vain hetkeä aiemmin liittokanslerin silmät olivat täyttyneet kyyneleistä, kun SPD:n puheenjohtaja Franz Müntefering oli ylistänyt Schröderiä.

- Sinä teit hyvää Saksalle ja SPD:lle. Sinä kirjoitit osan maamme historiaa, Müntefering ylisti.

Schröder, 61, ei ole vielä päättänyt, mihin hän ryhtyy luopuessaan virastaan ensi viikolla. Hän on aiemmin sanonut haluavansa toimia jälleen lakimiehenä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.