Mainos

Kaikki muutokset mahdollisia konventin EU-perustuslakiin

Kaikki muutokset tulevaisuuskonventin esitykseen EU:n perustuslaista ovat muodollisesti mahdollisia, kun jäsenmaat aloittavat syksyllä hallitusten välisen konferenssin (HVK).

EU:n institutionaalisista uudistuksista vastaava komission tiedottaja Stefaan De Rynck kuitenkin toteaa, että useiden kysymysten uudelleen käsittely voisi vaikeuttaa neuvotteluja pahoin.
- HVK:ssa lopputeksti on hyväksyttävä jäsenmaiden yksimielisyydellä, De Rynck totesi Brysselissä.

Belgialainen De Rynck painottaa, että kaikki maat osallistuvat tasapuolisesti HVK:hon. Siten muodollisesti ja laillisesti kaikki muutokset ovat mahdollisia. Konventin teksti on hänen mielestä kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä esitys.
- Se on hyvä pohja HVK:n työlle, varsinkin kun teksti sai enimmäkseen myönteisen vastaanoton Thessalonikin EU-huippukokouksessa, De Rynck sanoi.

De Rynck myöntää, että pienen jäsenmaan veto-oikeuden käyttö on poliittisesti vaikeaa. EU:ssa on erittäin harvinaista, että esimerkiksi Suomen kaltainen maa uhkaisi pysäyttää jonkin ratkaisun vastoin kaikkien muiden jäsenvaltioiden näkemyksiä.
- Mikä tahansa maa voi tietysti nostaa haluamiaan huolenaiheita esille. Mutta suuren asiamäärän käsittely voi avata uudestaan koko paketin. Mielestäni konventin puheenjohtaja Valery Giscard d'Estaing on oikeassa siinä, että ehdotusta ei pidä avata kokonaan ja aloittaa kaikkea alusta, hän sanoi.

HVK aloittaa työskentelynsä todennäköisesti lokakuun puolivälissä. Neuvottelut EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta kestänevät alkukevääseen. Puolitoista vuotta työskennellyt konventti valmisteli ehdotuksen, joka tiivistää EU:n nykyiset perussopimukset yhdeksi tekstiksi, joka käsittää noin 400 sivua ja 460 artiklaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.