Mainos

Kaikki insuliinivalmisteet reseptille

Kohutut insuliinisurmat ovat vauhdittaneet reseptipäätöstä, mutta muutos oli vireillä jo ennen niitä.

Viimeisetkin käsikaupassa myydyt insuliinivalmisteet on siirretty reseptilääkkeiksi. Lääkelaitos hyväksyi lääkeyritys Eli Lillyn hakemuksen, mikä merkitsee, että itsehoitovalmisteina markkinoilla vielä olleet kolme Humulin-injektiovalmistetta vaativat vastedes reseptin.

Näitä valmisteita on ollut tähän asti mahdollista saada ilman reseptiä, koska Lääkelaitos on halunnut varmistaa insuliinin saatavuuden kaikissa olosuhteissa. Muut insuliinivalmisteet ovat olleet reseptivalmisteita, eikä niiden saatavuudessa ole siitä huolimatta esiintynyt ongelmia, toteaa osastopäällikkö Pekka Kurki Lääkelaitokselta.

Kohua herättäneet insuliinisurmat vauhdittivat Lääkelaitoksen päätöstä, mutta muutos on ollut vireillä jo ennen niitä, sanoo Kurki. Mitään suoraa yhteyttä rikostapauksiin ei päätöksellä ole. Taustalla on kansainväliset linjaukset, joita on haluttu noudattaa.

Aikoinaan kyseiset lääkkeet saivat myyntiluvan Suomen markkinoille kansallisessa menettelyssä. Nykyisin itsehoitovalmisteiden arviointi Suomessa perustuu Euroopan komission ohjeeseen, jonka mukaan injektiota edellyttävät valmisteet vaativat lääkärin määräyksen. Nyt tilanne siis yhdenmukaistuu EU:n yleisen linjan kanssa, sanoo Kurki.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.