Mainos

Kaikki Hawk-koneet lentokieltoon Suomessa

17:23

Ilmavoimien käytössä olevat Hawk-harjoitushävittäjät on asetettu lentokieltoon toistaiseksi.

Onnettomuustutkintaryhmän johtaja Mikko Pekkala on kertonut, että teknisen vian mahdollisuutta turmakoneessa ei voida sulkea pois. Sen vuoksi kaikki Suomessa käytössä Hawk-harjoitussuihkukoneet ovat lentokiellossa, kunnes eilisen hävittäjäturman syy on selvinnyt.

- Hawk-harjoitussuihkukalustoa koskeva lentokielto on normaali menettely onnettomuustilanteen jälkeen. Näin varmistetaan lentoturvallisuus, kunnes tekninen vika on poissuljettu, sanoo Pekkala. 

Onnettomuustutkintaryhmä kuunteli tänään myös lennonjohdon ja koneiden välisen radiokeskustelun tänään ja haastatteli turmasta selvinneet lentäjät. Turmakoneen lentäjä ei raportoinut mistään yllättävästä ennen onnettomuutta. 

Kaksi Hawk-harjoitushävittäjää törmäsi yhteen eilen Perhossa Keski-Pohjanmaalla. Onnettomuudessa kuoli toisen koneen ohjaaja, ja toinen on vielä sairaalahoidossa. Molempien lentokoneiden hylyt löydettiin eilen.  

"Tutkinnan olosuhteet ovat haastavat"

Onnettomuustutkintaryhmä on aloittanut kenttätutkimuksen kahden Hawk-harjoitussuihkukoneen putoamisalueella. Tämän päivän aikana on tehty kenttätutkimusta maastossa.

Pekkalan mukaan tutkimus tulee kestämään pitkään, ja pelkästään kenttätutkimuksen odotetaan kestävän useita vuorokausia.

Onnettomuusalue on edelleen eristetty, ja lentokieltoa sen yläpuolisessa ilmatilassa jatketaan toistaiseksi.

Pekkalan mukaan tutkinnan olosuhteet ovat haastavat. Pimeys rajoittaa käytännön toimia siten, että maastossa tutkimusta on mahdollista tehdä lähinnä aamukahdeksan ja iltapäivä kello 16 välillä.

- Tässä vaiheessa voidaan todeta, että  molemmat turmakoneet ovat korjauskelvottomia. Ne tuhoutuivat turmassa perusteellisesti.

Kun kenttätutkimus on saatu onnettomuuskoneiden hylkyjen osalta päätökseen, ne siirretään jatkotutkimuksiin muualle.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.