Mainos

Kaikki eivät niele hehkutusta koulujärjestelmästä

Suomen koulujärjestelmän hehkutus maailmalla ei näytä hymyilyttävän suomalaisia. Britannian yleisradioyhtiö BBC hämmästeli eilen jälleen kerran suomalaisten koulumenestystä ja tuloksia PISA-tutkimuksessa.

BBC haastatteli asiasta opetusministeri Henna Virkkusta, joka kehui suomalaisia opettajia ja sitä, että täällä kannustetaan ja keskitytään niihin, joilla on oppimisvaikeuksia. Virkkusen haastattelu on tällä hetkellä BBC:n suosituimpien videoiden joukossa.

MTV:n uutisten eilen aiheesta tekemään on tullut perjantai-iltapäivään mennessä yli 60 kommenttia. Suurin osa kommentoijista ei niele uutista sellaisenaan, vaan muistuttaa lasten ja nuorten pahoinvoinnista, opettajien jaksamisesta ja koulujen lakkauttamisesta.

– Onneksi tuohonkin elvistelyyn tulee muutos, sillä kouluja lakkautetaan ja luokkakoot kasvavat. Yksikään opettaja ei pysty tasapuolisesti ja tehokkaasti opettamaan kaikkia, ja tämä tulee aiheuttamaan eriytymistä ja syrjäytymistä, kirjoittaa yksi kommentissaan.

Toinen kommentin kirjoittaja muistuttaa, että oppilaat kokevat olonsa epämukavaksi koulussa. Oppilaat ovat hänen mukaansa aneemisia, ja heiltä odotetaan liikaa - jolloin nuoret usein masentuvat.

"Tekstitys on suomalaisen lukutaidon avain"

Myös oppilaiden koulutaitoja mittaava PISA-tutkimus saa osansa kritiikistä. Yksi kommentointiosioon kirjoittaneista on sitä mieltä, että PISA on vääristävin tutkimus, mitä maa päällään kantaa.

– Muuten uutinen on pelkkää suomalaisen alemmuuskompleksin kompensointia, hän jatkaa.

Myös kouluampumiset muistetaan:

– Voi kohta tulla taas pamaus jossain koulussa. Tosiasia on se, että aika monet ovat turhautuneita koulussa ja opettajat väsyneitä pitämään kuria. Tulokset saattavat vielä näyttää hyviltä, mutta kun säästöt ovat niin kovat monessa kunnossa, se alkaa mennä yli.

Kirjoittajat peräävät toimia myös vanhemmilta, jotta koulu ei yksin joutuisi toimimaan nuorten kanssa. Eräs ulkomailla asunut kertoo käyneensä koulua Saksassa, ja ilahtui palatessaan Suomeen:

– Parasta oli se, kun tulin viidennelle luokalle Suomeen, ja täällä sai joka päivä kunnon ruokaa ja maitoa niin paljon kuin jaksoi juoda. Ankeata oli saksalaisilla lapsilla, kun eväänä paahtoleipää kuivan goudan kera.

Suomalaisten hyvää koulumenestystä siivittävät keskustelijoiden mukaan myös tarpeeksi lyhyet koulupäivät - ja televisio-ohjelmien tekstitys:

– Koululaitoksella on kovin vähän tekemistä suomalaislasten lukutaidon kanssa. Salaisuus ovat tekstitetyt tv-ohjelmat - niitä katsellessaan lapsi väistämättä oppii lukemaan. Ulkomaisia ohjelmia kuunnellessa myös korva harjaantuu vieraisiin kieliin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.