Kaikki eduskuntapuolueet haluavat nostaa alkoholiveroa

Kolme vuotta sitten alkoholin veronalennuksia vastustivat kristillisdemokraatit, vihreät ja perussuomalaiset. Nyt lisääntyneet alkoholihaitat ovat muuttaneet mieliä myös muissa puolueissa.

Kaikki eduskuntapuolueet haluavat nostaa alkoholiveroa. Näkemyseroja on kuitenkin korotuksen kohdentamisesta eri juomatyyppeihin ja veronkorotuksen ajankohdasta. Tiedot ilmenevät MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman eduskuntapuolueiden puheenjohtajille tekemästä kyselystä.

Kolme vuotta sitten alkoholin veronalennuksia vastustivat kristillisdemokraatit, vihreät ja perussuomalaiset. Nyt lisääntyneet alkoholihaitat ovat muuttaneet mieliä myös muissa puolueissa.

- Veroale oli ratkaisu nimenomaan Viron uhkaan, mutta kun katsomme tuloksia, ei se ollut oikea ratkaisu, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen on samoilla linjoilla. - Kyllä siellä perheväkivallan puolella, rattijuoppojen määrässä ja alkoholikuolemien määrässä ovat todella rajuja ne luvut, mitä on tapahtunut. Kyllä siihen pitää pystyä reagoimaan myös toiseen suuntaan, Korhonen vaatii.

Kyselyyn vastasivat kaikkien muiden puolueiden paitsi SDP:n ja keskustan puheenjohtajat. Pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Eero Heinäluoma eivät halunneet vastata kysymyksiin eivätkä antaa tv-haastattelua. Suuret hallituspuolueet päättivät yhdessä, että kysymyksiin vastaavat puoluesihteerit.

Väkevien veroon suurin korotuspaine

Hallituspuolueista keskusta olisi valmis korottamaan alkoholiveroa kaikissa juomissa 5-10 prosenttia kerralla ja mahdollisesti painottamaan korotuksissa vielä viinan verottamista.

Sosiaalidemokraatit puhuvat maltillisesta nostosta erityisesti väkevien verotuksessa. RKP nostaisi "jonkin verran" viinaveroa, mutta laskisi samalla mietojen juomien verotusta.

Kokoomus ja vihreät palauttaisivat väkevien juomien alkoholiveron vanhalle tasolle. Viinojen hinnat laskivat vuonna 2004 keskimäärin 36 prosenttia.

Vasemmistoliitto nostaisi väkevien veroa vanhan tason ja nykyisen tason puoliväliin. Kristillisdemokraatit nostaisivat kaikkien juomien alkoholiveroa kaksikymmentä prosenttia.

- On tärkeää korottaa myös miedompien juomien verotusta, koska juuri riskiryhmät käyttävät näitä. Jos ajatellaan nuorten alkoholinkäyttöä, niin sitä hillitään parhaiten nostamalla oluen hintaa, ehdottaa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Oppositio tahtoo nopeita veronkorotuksia

Hallituspuolueet eivät ole valmiita niin nopeisiin veronkorotuksiin kuin oppositiopuolueet.

Keskustan mielestä alkoholipoliittisten johtopäätösten aika on tämän vuoden lopussa. Alkoholiveroa voitaisiin nostaa seuraavalla hallituskaudella. Myös demarit haluavat odottaa yli eduskuntavaalien. RKP ei ota kantaa ajankohtaan.

Kaikkien oppositiopuolueiden johtajat ovat yksimielisiä siitä, että veronkorotus pitää toteuttaa jo vuodenvaihteessa.

- Ne pitäisi saada nyt talousarvioesitykseen sillä tavalla, että ne astuisivat voimaan ensi vuoden alussa. Toivotaan, että hallitus tekee jotain. On ehdottomasti tehtävä jotain nopeasti. Ihmistenkin asenteet ovat kiristyneet alkoholinkäyttöön, sanoo Vihreän liiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Kansanedustajat lyövät joulukuussa lukkoon valtion ensi vuoden budjetin.

Kolme vuotta sitten eduskunta päätti alkoholiveron laskusta. Sen seurauksena keväällä 2004 viinojen hinnat putosivat Alkossa keskimäärin 36 prosenttia, oluiden 13-14 prosenttia ja mietojen viinien runsaat kolme prosenttia. Sosiaali - ja terveysalan asiantuntijat varoittivat jo tuolloin, että päätös johtaa vakavien alkoholihaittojen lisääntymiseen.

(MTV3)

Katso myös:

Lue myös:

    Uusimmat