Mainos

Kaikki alkaa kaupasta – näin kokoat terveelliset ruokaostokset

Suomalaisten kolesteroliarvot ovat nousseet tuntuvasti viiden viime vuoden aikana, kertoo Finriski 2012 -tutkimus. Sydänkohtausten määrän ennustetaan lisääntyvän muutoksen vuoksi sadoilla lähivuosina.

MTV3 Uutiset kävi ruokaostoksilla ammattilaisen kanssa. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa neuvoi, kuinka ruokakaupassa tehdään onnistuneet ostokset.

Kasvikset ja hedelmät

Kasviksia ja hedelmiä tulisi syödä puoli kiloa päivässä. Palssan mukaan painopiste tulisi olla juureksissa ja kasviksissa. Hedelmäosastolta kaikkein parhaimpia ovat marjat.

Leipä

Leivän kohdalla tulee kiinnittää ennen kaikkea huomiota kuidun määrään. Suositus on vähintään kuusi prosenttia kuitua, mutta Palssa kehottaa tavoittelemaan kymmentä prosenttia.

Levite

Jos syö paljon leipää, on levitteellä erittäin suuri merkitys. Levitteessä tulisi olla mahdollisimman paljon kasvirasvaa ja vähän eläinrasvaa. Palssan mukaan sydänmerkki on helppo valinta. Kokonaisrasvan määrä tulee olla yli 60 prosenttia, ei siis kevytlevitteitä. Kevytlevitteissä on nimittäin myös vain vähän hyvää rasvaa.

Riisit, pastat

Riiseissä ja pastoissa kuitupitoisuuden tulisi myös olla vähintään kuusi prosenttia. Valkoinen pasta ja riisi tulisi jättää vähemmälle.

Öljyt ja pähkinät

Jos leipää ei tule syötyä, ei tule levitteitäkään. Silloin hyvän rasvan saanti tulee varmistaa muuta kautta. Ravitsemusterapeutti suosittelee käyttämään paljon öljyjä, avokadoa sekä syömään pähkinöitä.

Öljyistä paras on tutkimusten mukaan rypsiöljy, jossa on oliiviöljyä enemmän omega 3 -rasvahappoja. Palssan mukaan ero näiden kahden öljyn välillä on lähinnä makukysymys, mutta "nipottaessa rypsiöljy on omegoiden takia parempaa".

Lähde ruokaostoksille MTV3 Uutisten toimittaja Saara Rantasen ja ravitsemusterapeutti Anette Palssan kanssa!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.