Mainos

Kaikista EU-maista rauhanturvaajia Afganistaniin

EU on tänään päättänyt perustaa monikansallisen Afganistaniin sijoitettavan rauhanturvajoukon. Asiasta ilmoitti Belgian ulkoministeri Louis Michel.

Michelin mukaan joukkojen muodostamiseen osallistuvat kaikki EU:n jäsenvaltiot ja sen vahvuudeksi tulee 3 000 - 4 000 sotilasta. EU:n ulkopolittiinen edustaja Javier Solanan mukaan joukkoja johtaa todennäköisesti Britannia.

- Kaikki EU:n jäsenmaat ovat edustettuna. Tämä on erittäin tärkeää Euroopan turvallisuuden kannalta. Minusta voidaan hyvin puhua käännekohdasta EU:n historiassa, Michel sanoi.

Vielä ei ole selvää miten EU:n päätös nivoutuu YK:n suunnitelmiin Afganistanin rauhanprosessin tukemisesta.

Suomi vielä odottavalla kannalla

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam sanoo, että Suomen osallistuminen operaatioon on kuitenkin epävarmaa.
Enestamin mukaan Suomi odottaa YK:n esitystä asiasta. Lisäksi Suomen laki määrittelee varsin tiukasti rauhanturvaamisen ehdot. Puolustusministeri huomauttaa myös, että kaikki unionimaat tekevät itsenäisesti päätöksen mahdollisesta osallistumisestaan Afganistanin rauhanturvaamiseen.

Kaskeala: Suomella valmius tuhannen rauhanturvaajan lähettämiseen

Puolustusvoimien komentaja Juhani Kaskeala on jo aiemmin todennut, että Suomi odottaa asiassa YK:n pyyntöä. Suomi voi Kaskealan mukaan nyt tarjota YK:lle voimavarojensa ja rauhanturvalain puitteissa tuhatkunta rauhanturvaajaa, koska Unifil-operaatiosta on vapautunut väkeä. Yhteensä Suomella voi olla 2 000 rauhanturvaajaa ulkomailla.

Presidentti Tarja Halosen mukaan Suomi on kartoittanut valmiuksia lähinnä teknisen osaamisen lähettämiseen. Kyseeseen tulisivat mm. korjaamiseen, miinojen raivaamiseen ja tuhojen kartoittamiseen erikoistuneet joukot.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.