Mainos

Kaikille yliopistoille tulossa oikeus omaan varainhankintaan

Nykyisin mahdollisuus ulkopuoliseen omaisuuteen on historiallisista syistä vain Helsingin yliopistolla ja Åbo Akademilla.

Kaikki yliopistot ovat saamassa mahdollisuuden hankkia valtion budjettitalouden ulkopuolista omaisuutta. Hallitus hyväksyi tänään asiaa koskevan esityksen eduskunnalle annettavaksi.

Nykyisin mahdollisuus ulkopuoliseen omaisuuteen on historiallisista syistä vain Helsingin yliopistolla ja Åbo Akademilla. Muun kuin rahastotaloutensa osalta yliopistot säilyisivät valtion talousarviotalouden tilivirastoina.

Ensi vuoden alussa voimaantulevaksi tarkoitetun esityksen tavoitteena on yliopistojen taloudellisen itsehallinnon lisääminen. Samalla yliopistot tehdään tältä osin yhdenvertaisiksi.

Tulevaisuudessa yliopistot voivat rahastotaloutensa turvin harjoittaa liiketaloudellisesti hinnoiteltavaa täydennyskoulutusta ja perustaa esimerkiksi innovaatioiden kaupallistamiseen liittyviä palveluyrityksiä, joiden tuoton käyttäminen jäisi yliopistojen omaan päätösvaltaan. Esimerkiksi Helsingin yliopiston rahastojen varoja käytetään tällaiseen toimintaan jo nyt. Yliopistojen siirtymistä kokonaan rahastotalouteen ei kuitenkaan esityksen mukaan pidetä realistisena ainakaan lähitulevaisuudessa.

Lausuntokierroksella lakiesitys sai lähinnä kannatusta. Yliopistot ovat esittäneet lisäksi, että yliopistoille tähän mennessä lahjoitettu valtion budjettitalouden piiriin kuuluva omaisuus siirrettäisiin rahastotalouteen. Opetusministeriö käsittelee asiaa erikseen myöhemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.