Kaija Saariaholle kuuluisa ruotsalainen Polar-musiikkipalkinto

Säveltäjä Kaija Saariaho on voittanut suuren ruotsalaisen Polar-musiikkipalkinnon. Hän jakaa palkinnon senegalilaisen muusikon Youssou N'Dourin kanssa. Kumpikin saa palkintosummana miljoona Ruotsin kruunua eli lähes 120 000 euroa.

Palkinto luovutetaan Tukholman Konserttitalossa 27. elokuuta. Palkinnon antaa Saariaholle kuningas Kaarle XVI Kustaa, ja seremonia myös lähetetään suorana Ruotsin televisioon.

Palkintoperustelujen mukaan Saariaho on kehittynyt uransa varrella ainutlaatuiseksi säveltäjäksi, joka on käsitellyt teoksissaan musiikin mahdollisuuksia uudella tavalla. Saariahoa kiitetään monipuolisesta tuotannosta ja akustisten instrumenttien yhdistämisestä sähköiseen äänimaailmaan.

Saariaho (s. 1952) on voittanut aiemminkin lukuisia kansainvälisiä musiikkipakintoja, kuten Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon. Yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan on ooppera Kaukainen rakkaus.

Polar-palkinto perustettiin vuonna 1989. Palkinnon loi Stig "Stikkan" Anderson, joka muistetaan Abban managerina ja yhtyeen vahvana taustavoimana. Anderson kuoli vuonna 1997.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat