Kai-tak on jo seitsemäs taifuuni Tyynellä valtamerellä - katso video hurrikaanikaudesta

Hurrikaanit ovat yleisiä niin kutsuilla hurrikaanikausilla. Hurrikaanikausi alkaa Atlantilla kesäkuussa ja päättyy marraskuun lopulla. Itäisen Tyynenmeren hurrikaanikausi alkaa toukokuun puolesta välistä ja päättyy myös marraskuun loppuun.

Hurrikaanikauden ensimmäinen hurrikaani Bud lähestyi Meksikon länsirannikkoa ja toukokuun lopulla, joten hurrikaanikausi alkoi ajoissa Tyynen valtameren puolella.

Atlantin puolella hurrikaanikausi on ollut vaisu. Hurrikaaneja on ollut vain kaksi, Ernesto ja Chris. Trooppisia myrskyjä on ollut neljä elokuun puoleen välin mennessä.

– Aktiivisin kausi on elo-syykuussa. Ei ole mitenkään tavatonta, että heinäkuussa ei ole ollenkaan hurrikaaneja ja sitten niitä tuleekin syksyllä enemmän, MTV3:n meteorologi Liisa Rintaniemi arvioi.

Nimikäytäntö on vaihteleva

Tyynenmeren hurrikaanikausi on ollut vilkkaampi. Tyynellä valtamerellä, Aasian puolella muodostuvia hirmumyrskyjä kutsutaan taifuuneiksi. Taifuuneja on Tyynellä valtamerellä ollut tällä kaudella kuusi, joista Kai-tak on seitsemäs hirmumyrsky. Ennen Kai-takia on myrskynnyt Aasian puolella Mawar, Guchol, Vicente, Saola, Damrey ja Haikui.

– Nimikäytäntö on aika vaihteleva eri maanosissa. Japanista tulevat taifuuneiden kansainväliset nimet, mutta filippiiniläiset kutsuvat esimerkiksi Kai-tak-myrskyä Heleniksi. Voimakkuusluokitukset eri merialueilla eivät ole myöskään vertailukelpoisia, Rintaniemi kuvailee.

Tyynellä valtamerellä myös Amerikan länsirannikolla on myrskyjä riittänyt muutama. Alueella on riehunut enemmän tai vähemmän rannikkoa kastellen Bud, Carlotta, Daniel, Emilia, Fabio ja Gilma.

– Nyt Yhdysvaltojen edustalla pyörii myös Hector, mutta siitä ei ole tulossa hirmumyrskyä ja se suuntaa avomerta kohti, Rintaniemi kertoo.

Katso Liisa Rintaniemen video hurrikaanikaudesta ja missä myrskyää tällä hetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat