Kahvin polkuhinta lisää viljelijöiden ahdinkoa

Kahvin maailmanmarkkinahinta on laskenut jo historiallisen matalaksi. Arabica-kahvin hinta on pudonnut viime aikoina selvästi ja myös robusta-kahvin hinta on alhaisimmalla tasolla 30 vuoteen. Kahden viime vuoden aikana kahvin hinnasta on hävinnyt noin 70 prosenttia. Reilun kaupan edistämisyhdistys on huolestunut kahvin alhaisesta hinnasta, sillä nykyiset hinnat eivät enää kata monien pienviljelijöiden tuotantokustannuksia. Työttömyys on kasvanut rajusti kahvintuotantoalueilla ja myös kahvin laatu kärsii, jos satoa ei köyhyyden vuoksi saada kerättyä talteen.

Kahvi on maailman toiseksi suurin kauppatavara ja merkittävä sijoituskohde, jonka hintaa laskevat mittava ylituotanto, paikallaan pysyvä kulutuksen määrä sekä suuret varastot. Inex Partners Oy:n ostopäällikkö Hannu Pellinen kertoo, että kahvin alhainen maailmanmarkkinahinta on vaikuttanut suoraan myös kahvin vähittäiskauppahintaan, joka on nyt samalla tasolla kuin vuonna 1992. - Kahvikilo maksaa halvimmillaan enää vain kymmenen markkaa, mikä on saman verran, kuin vuonna 1992, jolloin kahvin maailmanmarkkinahinta oli viimeksi näin alhaalla, Pellinen kertoo.

Kahvinkulutukseen alhainen hinta ei sen sijaan ole vaikuttanut. Suomalaiset kuluttavat kahvia hinnasta riippumatta noin kymmenen kiloa henkeä kohti vuodessa, mikä tekee reilut viisi kuppia päivässä.

(Finfood)

Lisätietoja: Reilun kaupan edistämisyhdistys, tiedottaja Tuulia Syvänen, puh. (09) 7268 6630

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja