Mainos

Kahvin hinta nousee

Raakakahvin hinta on kohoamassa ennätyskorkeuksiin. Useissa kahvintuottajamaissa satonäkymät ovat synkät. Pauligin toimitusjohtaja Pekka Pirinen arvioi kahvin kuluttajahintojen nousevan Suomessa jopa 50 prosenttia.

Maailman kahvimarkkinat ovat kiehumistilassa. New Yorkin kahvipörssissä raakakahvin hinta kipusi eilen korkeimmalle tasolleen kahteenkymmeneen vuoteen.

- Hinnat nousevat, koska tulevan kauden sadosta odotetaan heikkoa niin Brasiliassa kuin Kolumbiassakin, toteaa analyytikko Celeste Georgakis Dean Witter Reynoldsilta.

Kolumbiassa kovat sateet haittasivat kahvin kukintaa. Maan kahvintuottajat myöntävät, että heillä on suuria vaikeuksia toimittaa markkinoille sovittu määrä tavaraa.

Brasiliassa nähdään vieläkin painajaisia vuoden 1994 halloista. Hallatuhon toistuminen maailman suurimmassa kahvintuottaja-maassa sysäisi markkinat kaaokseen.

Näinä päivinä raakakahvia pitäisi virrata maailmalle myös Keski-Amerikasta, mutta tarjonnassa ei ole kehumista. Tuotantovaikeuksia tuskailevat Afrikankin kahvintuottajat.

Raaka-ainekustannus muodostaa karkeasti ottaen puolet kahvipaketin hinnasta. Heilahdukset raakakahvin maailmanmarkkinahinnoissa ovat yleensä heijastuneet lyhyellä viiveellä kuluttajahintoihin.
(MTV3/Pekka Karppinen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.