Mainos

Poliisi: Panttivankitilanne saattaa kestää jopa päiviä – kahvila pimeni

Australian Sydneyssä kahvilassa panttivankeja jo tunteja pitäneen miehen teon motiivista ei ole vielä tietoja. Australian muslimiyhteisö on tuominnut teon ja islaminuskoa ilmentävän lipun käytön.   

Uutiskanava BBC:n mukaan teko ei ole juuri saanut huomiota ääri-islamistien internetsivuilla. Ryhmät yleensä ilmoittavat nopeasti, jos niiden nimissä tehdään iskuja.  

Tiedotustilaisuudessa poliisijohtaja Andrew Scipione sanoi Australian-lehden mukaan, että panttivankitilanne saattaa kestää pahimmillaan päiviä. Poliisin mukaan viranomaisvoimia vahvistetaan tilanteen jatkuessa entisestään.

Jo aiemmin BBC:n haastattelema poliisi sanoi, että on todennäköistä, että tilanne jatkuu  useita tunteja. Poliisin mukaan kiirehtiminen voi aiheuttaa vaaratilanteen vankina oleville.  

Muun muassa Australian-lehti on julkaissut kahvilasta ikkunan läpi otetun valokuvan, joka esittää mahdollisesti hyökkääjää. Kuvan mies on pukeutunut valkoiseen puseroon ja hänellä on päällään musta liivi. Mies näyttää keski-ikäiseltä. Silminnäkijöiden mukaan kahvilan valot ovat nyt sammuneet.

Pommeista ei vahvistusta

Sydneyssä kahvilassa panttivankeja pitävä mies on vaatinut, että kahvilaan toimitetaan Isisin lippu, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Miehellä on jo yksi lippu, mutta se on tiettävästi yleinen islaminuskoa ilmentävä lippu. Lipun tekstissä lukee useiden medioiden mukaan "Ei ole muuta jumalaa kuin Allah; Mohammed on Allahin viestintuoja".  

Lisäksi mies on vaatinut, että hän saa puhua Australian pääministerin Tony Abbottin kanssa. Uutistoimistojen mukaan mies on myös sanonut, että kaupunkiin on piilotettu useampia pommeja. Poliisi ei ole vahvistanut tietoja miehen vaatimuksista tai mahdollisista pommeista.   

Viisi panttivankia päässyt ulos  

Poliisi sai hälytyksen Sydneyn ydinkeskustassa sijaitsevaan Lindtin kahvilaan kello 9.45 aamulla paikallista aikaa. Kahvilaan oli hyökätty ja sen työntekijät ja asiakkaat oli otettu panttivangeiksi. 

Ainakin viisi panttivankia on päässyt pakenemaan kahvilasta. Suora tv-lähetys panttivankitilanteesta näytti ensin, kuinka kahvilasta juoksi ulos kolme panttivankia. Ulos näyttivät päässeen kaksi asiakasta ja yksi työntekijä.

Tv-kanava 9Newsin mukaan kyseessä oli kolme miestä, joita ei ollut vapautettu, vaan he pakenivat hyökkääjältä. Myöhemmin myös kaksi naista pääsi ulos kahvilasta.  

Poliisi sanoi tiedotustilaisuudessa, että sillä ei ole tietoa, että kukaan olisi loukkaantunut tilanteessa. Poliisi sanoi olleensa keskusteluyhteydessä hyökkääjään, mutta ei vieläkään vahvistanut panttivankien määrää. Heitä on arvioitu olevan jopa kymmeniä.  

Poliisi ei halunnut kommentoida kysymystä, onko Sydneyssä mahdollisesti meneillään toinenkin poliisioperaatio. Se ei myöskään halua puhua vielä terrorismista.  

Isoja alueita eristetty  

Viranomaiset ovat eristäneet isoja alueita Sydneyn ydinkeskustassa ja myös turistien suosima Circular Quayn alue on kokonaan suljettu. Circular Quay sijaitsee kuuluisien maamerkkien Sydneyn oopperatalon ja Harbour Bridge -sillan välillä.

Oopperatalo evakuoitiin aamulla paikallista aikaa, koska sieltä kerrottiin löytyneen epäilyttävän paketin.  

Oopperatalo määrättiin evakuoitavaksi samoihin aikoihin kuin noin kilometrin päässä ihmisiä otettiin panttivangeiksi kahvilassa.  
Hyökkäyksen kohteeksi joutunut Lindtin kahvila sijaitsee vastapäätä New South Walesin osavaltion hallintorakennusta. Sen lähellä on myös muun muassa isoja ostoskeskuksia, oikeustalo ja kirkko, jotka kaikki evakuoitiin.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.