Mainos

Kahvila toimii kehitysvammaisten ihmisten voimin – ohjaaja: Meiltä löytyy helmiä!

1:58

Samoja töitä kuin kaikki muutkin. Sitä kehitysvammaiset ihmiset toivovat. Kalliolainen IPI Kulmakuppila toteuttaa tätä toivetta. Jatkossa vastaavia kahviloita saattaa löytyä muualtakin.

5:46

Yksi Lyhty ry:n työpajalaisista ilmaisi tahtonsa tehdä kahvilatöitä. Siitä se idea sitten lähti. Nyt Helsingin Karhupuistosta löytyy kuppila, jossa avustaa 20 kehitysvammaista ihmistä. 

– Pääidea on tarjota meidän kehitysvammaisille työpajalaisille kahvilatyötä. He pääsevät toteuttamaan itseään ja omia halujaan, kertoo kuppilan vastaava ohjaaja Marja Visti-Koskinen.  

Ohjaaja pitää tuloksia loistavina.

– Yksi osaa jo tehdä kahvikoneella kahveja ja toinen osaaja on tulossa. Meillä on myös leipureita leipomotiloissa. On tiskiryhmää ja astioiden keräämistä. Lisäksi on kassatyöskentelyä, joka on vaativaa, mutta meiltä löytyy kyllä helmiä, jotka haluavat ehdottomasti tehdä sitä puolta.

Sitran kilpailussa miljoonan euron palkinto

Haaste nimeltä Kaikkien osaaminen käyttöön voitti tänään Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailun. Seuraavaksi mitkä tahansa ryhmät voivat ideoida oman ratkaisunsa ihmisten osaamisen hyödyntämiseksi. 

– Ideana on se, että meillä on ongelma, joka on ratkaistavissa, mutta meillä ei ole vielä ratkaisua. Eli miten voidaan paremmin tunnistaa ihmisten olemassa olevaa osaamista, mikä on ehkä tutkintojen ulkopuolella ja toisaalta miten työnantajat voisivat paremmin ymmärtää sitä erilaista osaamista, kertoo Sitran asiantuntija Nuppu Stenroos.

4:48

IPI tarttuu haasteeseen

Ratkaisijahaun aika jatkuu aina helmikuun puoliväliin saakka. Yksittäiset ihmiset eivät voi hakea mukaan, mutta ryhmät kyllä. Parhaan ratkaisun ehdottava tiimi saa toteutukseen miljoona euroa. Potentiaalia on kyläyhteisöistä maahanmuuttajiin. 

Kulmakuppila keskittyy osallistamaan. Mutta riittäisikö rahkeita innostaa muut kunnat mukaan? Otatteko haasteen vastaan siitä, että kehitysvammaisten ihmisten panostuksella toimiva kahvila tulisi käyttöön Suomen kunnissa kaikkialla?

– Joo otetaan haaste vastaan! Se kuulostaa tosi hyvältä. Olisi mielenkiintoista nähdä, että tässä muodossa toimivia paikkoja löytyisi Suomesta muualtakin, iloitsee Visti-Koskinen.

Iloa ja kohonnutta itsetuntoa

Visti-Koskinen muistuttaa, että kehitysvammaiset ihmiset oppivat tekemällä ja toistojen kautta. Siksi kahvilatyössä on panostettu ohjaajaresurssiin eli siihen, että työpajalaiset saavat riittävästi tukea. Oppiminen näkyy kohonneena itsetuntona.

– On hienoa, että he kokevat olevansa hyödyksi ja asiakkaiden iloksi. Moni on sanonut, että he ovat unelmapaikassaan. 

Voittajahaaste muistuttaa olennaisesta – meistä jokainen osaa jotain. 

– Osaan kaikkea ainakin. Osaan ainakin blokata, käydä kassalla ja tiskissä ja käyn keittiöhommissakin. Osaan kaiken mitä töihin täällä kuuluu, kertoo IPI:n työpajalainen Noora Sinisalo.

– Minä osaan tehdä erikoiskahveja, kertoo työkaveri, toinen työpajalainen Sampo Meri

Kahvilan tavoite on selkeä – elämässä pitää päästä eteenpäin.

– Joku päivä ovesta astuu sisään kahvilan- tai ravintolanomistaja, joka huomaa, että meiltä lötyy potentiaalia, ja kysyisi, että "voinko palkata". Silloin me olisimme päässeet tavoitteeseen, Visti-Koskinen linjaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.