Mainos

Kahvi voi pienentää diabetesriskiä

Innokas kahvittelu saattaa vähentää riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen. Kahvia voi muutenkin litkiä hyvillä mielin, sillä se on veden jälkeen turvallisin juoma.

Kahvinjuonti näyttäisi pienentävän aikuistyypin diabeteksen riskiä. Suomalaistutkimuksen mukaan vaikutus oli sitä voimakkaampi, mitä enemmän kahvia juotiin, ja suodatinkahvin vaikutus oli pannukahvia voimakkaampi.

Kokonaan aikuistyypin diabetestä ei kuitenkaan kahvilla nujerreta, sillä tautiin sairastuu yli kolmasosa suomalaisista.

Akatemiaprofessori Jaakko Tuomilehto kertoo, että kahvissa on hyvin monia kemiallisia yhdisteitä, joista useatkin voivat vaikuttaa elimistön sokeriaineenvaihduntaan. Hän ei kuitenkaan halua vielä ennustaa, mitkä kahvin ainesosat diabetesriskiin eniten vaikuttavat.

Kahvissa on mm. polyfenoleja, jotka vaikuttavat sokeriaineenvaihduntaan maksassa ja nämä vaikutukset saattavat olla hyvinkin voimakkaita. Siinä on myös paljon magnesiumia, mitä pidetään myös diabetesriskiä vähentämänä. Hiljattain julkistetun tutkimuksen mukaan kahvissa olisi myös yllättävän paljon antioksidantteja.

Kahvi yksi turvallisimmista juomista

Haitallisena yleisesti pidetty kahvi on professori Tuomilehdon mukaan veden jälkeen yksi turvallisimmista juomista. Joillekin kahvi voi aiheuttaa uniongelmia, mutta varsinaista terveysriskiä ei hänen mukaansa kahviin liity.

- Mahaa kahvi voi ärsyttää, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Kahvi ei ole hyväksi myöskään silloin, jos on jo alkava mahahaava, sanoo Tuomilehto.

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvinkulutustilastoissa maailman ykkösmaa, mutta tästä huolimatta yli kolmasosa meistä sairastuu aikuistyypin diabetekseen. Eli innokaskaan kahvin siemailu ei tältä uhalta kokonaan varjele.

- Hyvä kysymys onkin, että olisiko meillä vielä enemmän diabetesta, jos joisimme vähemmän kahvia, pohtii Tuomilehto.

Tuomilehdon mukaan kahvinjuonti tuskin poistaa diabetesriskiä, vaan todennäköisemmin se siirtää sairastumista jollakin vuodella eteenpäin. Sekin on jo hyvä asia, sillä näin diabetekseen liittyvät vakavat liitännäissairaudetkin puhkeavat myöhemmin. Jatkotutkimuksessa tästä asiasta saadaan lisää tietoa.

Tutkimus osa FINRISKI-selvitystyötä

Kansanterveyslaitoksen laajaan aineistoon perustuva diabetesriskin seurantatutkimus julkaistaan huomenna amerikkalaisessa lääkärilehdessä Journal of American Medical Association. Tuomilehdon mukaan tutkimustulos on yhdenmukainen muutamien muiden hiljattain valmistuneiden tutkimusten kanssa.

Tutkimus tehtiin osana Kansanterveyslaitoksen FINRISKI-tutkimusta, jossa on seurattu noin 7000 miestä ja 7700 naista keskimäärin 12 vuoden ajan. Tutkittavat osallistuivat pitkäaikaissairauksien vaaratekijätutkimukseen ja heille tehtiin lukuisia kyselyjä ja monia mittauksia.

Tiedot diabetekseen sairastumisesta saatiin Kansaneläkelaitokselta. Kahvin diabetesriskiä vähentävä vaikutus oli riippumaton iästä, lihavuudesta, liikuntatottumuksista, tupakoinnista sekä alkoholin tai teen juonnista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.