Mainos

Kahta henkilöä etsitään epäiltynä junapommista

Pietariin matkalla ollut matkustajajuna suistui raiteilta eilen tehdyssä junaiskussa. Sisäministeriön mukaan junapommi räjäytettiin kaukolaukaisimella. Onnettomuus vaikuttaa myös suomalaisten junien matkaan.

Venäjällä poliisi etsii kahta henkilöä epäiltynä yhteyksistä pommi-iskuun, joka suisti Moskovasta Pietariin matkalla olleen junan raiteiltaan eilen illalla, kertoo uutistoimisto Interfax.

Useat silminnäkijät olivat nähneet henkilöiden liikkuvan radan lähistöllä ennen räjähdystä.

Venäjän viranomaiset tutkivat pommin räjähdystä terroristi-iskuna. Noin 60 ihmistä loukkaantui, kun Nevski Express -juna suistui raiteilta 170 kilometrin päässä Pietarista.

Pommi räjäytettiin venäläisen Itar-Tass-uutistoimiston mukaan kauko-ohjaimella. Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Nikolai Patrushev arvelee, että tshetsheenikapinallisilla oli osuutta turmaan.

Sen sijaan uutistoimisto Interfax lainaa rikostutkijaa, joka sanoo iskussa käytetyn pommin olleen samanlainen kuin venäläisten kansallismielisten kaksi vuotta sitten tekemässä pommi-iskussa matkustajajunaa vastaan.

Junassa 250 ihmistä

Novgorodin alueen syyttäjäviraston apulaisjohtaja Aleksandr Bastrykin sanoo kaiken viittaavan siihen, että kyse on huolellisesti suunnitellusta hyökkäyksestä. Hän lisäsi kuitenkin, että "mitään muutakaan syytä ei ole suljettu pois".

Junan veturi ja kaikki kaksitoista vaunua syöksyivät kiskoilta lähellä Malaja Visheran kylää, kun maantien yli kulkevalle sillalle asetettu pommi räjähti. FSB-lähteiden mukaan pommissa oli kaksi kiloa räjähteitä.

Sisäministeriön mukaan poliisit kuulustelevat parhaillaan matkustajia ja silminnäkijöitä sekä tutkivat turmajunan vaunuja. Venäjän rautateiden ilmoituksen mukaan junaan oli myyty 231 matkalippua ja siinä oli 20 hengen junamiehistö.

- Kuulimme kaksi räjähdystä, sitten juna alkoi äkkiä jarruttaa, kertoi junan konduktööri uutistoimisto Reutersille. -Juna tärisi, ja ihmiset joutuivat paniikkiin. Rikoimme ikkunoita ja autoimme matkustajia ulos -- Pahiten kärsi ravintolavaunu, ja siellä loukkaantui eniten ihmisiä.

Junan nopeus onnettomuushetkellä oli uutistoimisto AFP:n mukaan noin 190 kilometriä tunnissa.

Sairaalaan kiidätettiin 40 ihmistä

Onnettomuudessa loukkaantui kuutisenkymmentä matkustajaa, osa heistä vakavasti. Sairaalaan kiidätettiin nelisenkymmentä matkustajaa ja junahenkilökunnan jäsentä, heidän joukossaan myös lapsia ja yksi italialainen matkustaja, kertoo Moskovan kaiku -radioasema.

Venäläistietojen mukaan toinen räjähdyspaikalla vaurioituneista rautatielinjoista saatiin kuntoon tänään ja toinen saadaan liikennöimiskelpoiseksi vuorokauden kuluessa.

Juna suistui raiteilta pommi-iskun takia Moskovan ja Pietarin välisellä radalla

FSB:n johtaja Patrushev sanoo pommi-iskun olevan osa väkivaltakuviota, johon kuuluvat myös hyökkäykset turvallisuusjoukkoja ja viranomaisia vastaan Tshetshenian lähialueilla.

Tshetsheenikapinallisten iskut ovat ainakin julkisuudessa lähes loppuneet sen jälkeen kun yli 300 ihmistä kuoli Beslanin koulusieppauksessa syyskuussa 2004.

Interfax-uutistoimiston lainaama tutkija kertoo, että nyt räjähdyspaikalta löydetyt johdot, joita käytettiin ehkä pommin räjäyttämiseksi, näyttävät samanlaisilta kuin junaa vastaan tehdyssä pommi-iskussa lähellä Moskovaa 2005. Juna oli tulossa Tshetsheniasta. Tuolloisesta iskusta tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen kaksi äärikansallismielistä venäläistä.

Moskovasta Pietariin matkalla olleessa Nevsky Express -turmajunassa ei ollut mukana suomalaisia matkustajia. Asiasta kertoi Lokakuun rautatien henkilöliikenneosaston päällikkö Vasili Golubtsov VR:lle tänä aamuna.

Vanhanen tuomitsee pommi-iskun

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) tuomitsee junaan kohdistuneen pommi-iskun. Pääministerin mukaan teko on täysin tuomittava ja kertoo, etteivät sen toimeenpanijat piittaa ihmishengistä.

-Hyvin monet suomalaiset kulkevat päivittäin tällä rataosuudella. On toivottavaa, että tekijät saadaan kiinni ja vastuuseen, Vanhanen painottaa.

Venäjän junaturmalla vaikutuksia myös Suomen liikenteeseen

Eilen tapahtunut junaisku on sekoittanut Moskovan ja Pietarin välisen junaliikenteen. Moskovasta saapuva Tolstoi-juna on myöhästymässä odotettua enemmän.

Junan arvioidaan olevan Helsingissä arviolta puolen yön jälkeen.

VR:ltä arvioidaan, että todennäköisesti Helsingin ja Moskovan junaliikenteessä on lähipäivinä häiriöitä. Tolstoi-junassa matkustaneet suomalaiset voivat hakea korvauksia myöhästymisistä VR:ltä.

Tolstoi lähti Moskovasta eilen illalla hieman ennen kello kymmentä Suomen aikaa, mutta se ohjattiin muille reiteille pommi-iskun vuoksi.

(MTV3-STT-Itar-Tass-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.