Mainos

Kahden työeläkeyhtiön varavaraisuus painui alle tavoitetason

Kahden työeläkeyhtiön vakavaraisuus on laskenut alle tavoitetason, mutta ne eivät ole lähelläkään kriisirajoja tai joutumista selvitystilaan.

Vakuutusvalvontaviraston mukaan kahden työeläkeyhtiön vakavaraisuus on laskenut alle tavoitetason, kun viimeaikojen osakemyllerrys on sulattanut niiden omaisuuden arvoa. Kysely tehtiin kaikille vakuutusyhtiöille.

Viraston ylijohtaja Helly Salomaa korostaa, että kaksi tel-yhtiötä ei kuitenkaan ole lähelläkään kriisirajoja tai joutumista selvitystilaan. Yhtiöiden nimiä ei julkisteta.

Salomaan mukaan alitus oli täysin odotettavaa, sillä yhtiöiden vakavaraisuus muuttuu niiden omaisuuden arvon muuttuessa. Kun osakekurssit menivät huimasti ylös, mittarit nousivat vastaavasti rajusti ylös. Mitä nopeammin yhtiöiden omaisuus voi muuttaa arvoaan, sen suurempaa puskuria siltä vaaditaan. Tavoitetaso riippuu siis siitä, millainen sijoitussalkku yhtiöllä on.

Salomaan mielestä tavoitetasoa parempi olisikin puhua ideaalitasosta.

-Nyt kolkutellaan tämän ideaalitason alareunaa. Lisäksi poikkeamat ovat alarajasta ovat hyvin pieniä, Salomaa korostaa. Hän lisää, että "valtavasti pitäisi tapahtua" ennen kuin viranomaiset alkaisivat asettaa rajoituksia yhtiöiden toiminnalle. Nyt tilanne on seurannassa.

Salomaan mukaan nykyisen tilanteen jatkuessakaan yhtiöt eivät välttämättä edes joudu rajoittamaan asiakkailleen antamia hyvityksiä, koska jakovaraa voi olla kertynyt aiemmilta vuosilta sen verran paljon. Hyvityksillä tel-yhtiöt kilpailevat asiakkaista. Alennus annetaan työnantajalle, joka maksaa suurimman osan eläkemakuista.

Vakuutusvalvontavirasto teki vakuutusyhtiöille kyselyn, kun maailmalta alkoi tulla tietoja vakuutusyhtiöiden tilanteen muuttumisesta Yhdysvaltoihin tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Myös toimittajat alkoivat kysellä suomalaisyhtiöiden tilanteesta. Normaalisti vakuutusyhtiöt antavat tiedot virastolle neljä kertaa vuodessa. Suuret tel-yhtiöt julkistavat tiedot yleensä kahdesti vuodessa, pienemmät kerran.

Salomaa kertoi, että kesäkuun lopussa kaikki kuusi tel-yhtiötä olivat tavoitetasolla. Tietonsa julkistaneista lähimpänä tavoitetason alareunaa kesäkuun lopussa olivat Eläke-Fennia ja Eläke-Tapiola.

Varma-Sampo tiedotti tänään, että Vakuutusvalvontavirastolle tehdyn laskelman mukaan sen vakavaraisuus ylitti selvästi tavoitevyöhykkeen alarajan. Kesäkuun lopussa se oli 37 prosenttia päälle alarajan. Fennia oli kesäkuun lopussa 12,5:ssä ja Tapiola 25,4 prosentissa. Ilmarisella toimintapääomaa oli kesäkuun lopussa 27 prosenttia enemmän kuin sen tavoitetason alaraja.

Pienistä vakuutusyhtiöistä Veritas kertoi olleensa rajan tuntumassa. Kysely ei koskenut eläkesäätiöitä ja -kassoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.