Kahden asteen raja jakaa asiantuntijat

Mielenosoittajat marssivat Kööpenhaminassa 12.12.2009 /EPA

Kööpenhaminan ilmastoneuvottelujen viimeiset käänteet saavat MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleilta asiantuntijoilta sekä kiitosta että moitteita.

Ilmastojulistukseen kaavailtu tavoite lämpenemisen pysäyttämisestä kahteen asteeseen on siedettävä, katsoo Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo.

- Se on valittu tieteellisin ja poliittisin perustein. Kahden asteen lämpötilan nousun seuraukset olisivat vielä siedettäviä.

Polttava kysymys -kampanjan koordinaattori Meri Pukarinen taas kritisoi tavoitteen pohjaa.

- Kehitysmaille, muun muassa monille Afrikan maille ja Tuvalun kaltaisille saarivaltioille kaksi astetta globaalia lämpötilan nousua tarkoittaa kurjuutta ja kuolemaa. Vaikka kahdesta asteesta puhutaan kauniisti, tämän hetken päästövähennyssitoumukset vievät kolmen asteen lämpötilan nousuun eli täyteen katastrofiin.

Ilmastojulistuksen sijaan neuvottelevien maiden asukkaat kaipaavat järeämpää ilmastosopimusta.

- Kyllä suomalaiset odottavat, että Kööpenhaminassa syntyy sitova sopimus, sanoo erikoistutkija Mikko Rask Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Alestalo haluaa pehmentää ajatusta siitä, että ilmastotyö vaatisi täyttä asketiaa.

- Voimme kyllä jatkaa elintason nostamista, kun vain saamme fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennettyä ja korvattua sitä uusiutuvilla energialähteillä.

Rask puolestaan toivoo, että ilmastonmuutoksen ympärille heräisi yhteistoiminnallisuutta. Hän vertaa tilannetta sikalakohuun, joka on nyt edistänyt luomukinkkujen menekkiä.

- Kaikkein tärkein tekijä ihmisten ilmastoon liittyvissä valinnoissa on se, että nähdään muidenkin tekevän samoin.

Lue myös:

Ilmastosopimusta sorvataan yötä päivää.

Katso Anne Sjöholmin raportti Kööpenhaminasta (Huomenta Suomi 18.12.2009)

Lue myös:

    Uusimmat