Kahdeksan harmitonta tapaa, jotka vanhentavat sinua

Pieniltä ja varsin harmittomilta tuntuvat tavat voivat salakavalasti vanhentaa sinua. Pidä siis huoli hyvinvoinnistasi, niin näytät nuorekkaammalta.

Stressi, huonot unet tai jopa seksin puute voivat saada sinut näyttämään ikäistäsi vanhemmalta.

Vältä näitä virheitä, mikäli haluat näyttää nuorekkaalta:

1. Et mene ajoissa nukkumaan

Liian vähät yöunet ovat erittäin huonoksi terveydellesi. Puutteelliset unet nostavat verenpainetta ja kohottavat diabeteksen ja liikapainon riskiä. Tämän lisäksi vähän nukkuva näyttää helposti väsyneeltä ja ikäistään vanhemmalta. Unentarve on yksilöllistä, mutta useimmat meistä tarvitsevat unta 7–8 tuntia yössä.

2. Olet hulluna makeisiin

Sokeripitoiset herkut lihottavat ja saavat ihoasi näyttämään samealta. Asiantuntijoiden mukaan runsas sokeri lisää myös ryppyjä. Mitä enemmän sokeria syöt, sitä enemmän kehossasi kehittyy haitallisia AGE-aineita, jotka vahingoittavat proteiineja, kuten ihon hyvinvoinnille tärkeitä kollageeneja ja elastaania. Sokerin välttäminen kokonaan voi olla vaikeaa, mutta sokeria ei tulisi syödä enemmän kuin 10 prosenttia päivän kokonaisenergiamäärästä. Keskipituisen naisen kalorimäärästä tämä tarkoittaa 160 kaloria, mikä on vain kymmenen teelusikallista sokeria. Määrän saa täyteen yhdestä limusta. Keskiverto amerikkalainen ylittää annoksen kertaheitolla syömällä sokeria 465 kalorin edestä päivittäin. Muista että sokeria voi olla paljon myös yllättävissä ruoissa, kuten salaatinkastikkeessa.

3. Olet koko ajan stressaantunut

Työelämä, lastenhoito, rahahuolet ja parisuhteen kiemurat mietityttävät usein enemmän kuin pitäisi. Stressi kohottaa kehon kortisolitasoa ja noradrenaliinin tasoa verenkierrossa, mikä vaikuttaa verenpaineeseen ja puolustuskykyyn. Stressi hidastaa paranemista, kovettaa valtimoita ja vaikeuttaa oppimista, tekee hallaa muistille, mielialalle ja saa sinut tuntemaan olosi. Voit opetella vähentämään stressiä hengitysharjoituksilla. Harjoitus kestää vain muutaman minuutin. Voit opetella hengittämään voimakkaasti sisään niin, että hengityksestäsi lähtee suhina. Tee hengitysharjoitus laskemalla neljään, pidätä hengitystäsi laskemalla kahdeksaan ja hengitä sitten ulos laskemalla seitsemään. Toista harjoitus kolme kertaa.

4. Liikut liian vähän

Liikunta on paras tapa estää ennenaikaista ikääntymistä. Tutkimusten mukaan paljon liikkuvilla on pidemmät telomeerit kuin niillä terveillä aikuisilla, jotka liikkuvat harvoin. Telomeereillä on soluissa monia tehtäviä. Ne huolehtivat siitä, ettei solun jakaantunessa kromosomien päiden DNA:sta katoa mitään tärkeää silloin kun ne kopioidaan uuteen soluun. Telomeeri on myös eräänlainen ikäkello, joka säätää solun elinikää.

Liikkuminen vähentää muun muassa kakkostyypin diabeteksen riskiä ja muita kroonisia sairauksia, jotka liittyvät ikääntymiseen. Liiku siis vähintään 20-25 minuuttia päivässä, oli se sitten juoksua, kävelyä tai vaikkapa tanssia.

5. Kuuntelet musiikkia täysillä

Musiikin luukuttaminen täysillä stereoista tai kuulokkeista saattaa tuntua harmittomalta huvilta, mutta kuulo vaurioituu helposti. Kuulo vaurioituu hitaasti, joten ole tarkkana. Pidä stereoita kuunnellessasi volyymi mahdollisimman hiljaisella ja muista korvatulpat, kun olet meluisalla paikalla.

6. Syöt kasviksia, muttet päivittäin

Olet luultavasti kuullut, että antioksidantteja sisältävät hedelmät ja vihannekset auttavat sinua pysymään nuorena. Antioksidantit pysyvät aktiivisina vain muutaman tunnin, joten älä kuvittele, että riittää kun syöt vihreää kerran viikossa. Syö siis hedelmiä tai vihanneksia mieluiten joka aterialla.

7. Et näe riittävästi ystäviäsi

Ikä tekee tehtävänsä. Keski-iässä moni unohtaa kaverinsa ja keskittyy perheeseensä. Tutkimusten mukaan tyydyttävät ystävyyssuhteet ovat kuitenkin kultaakin arvokkaampia. Ne voivat säästää sinut lihavuudelta, depressiolta, sydänvaivoilta ja muilta terveysongelmilta. Moni tuntee saaneensa lisää energiaa tavattuaan ystäviään ja on oikeassa. Ystäväsi pitävät sinut nuorena, pidä siis heistä kiinni! Ota avuksi tekniikka, Facebook on helppo tapa pitää yhteyttä kaukanakin asuviin ystäviin.

8. Et edes muista, koska harrastit seksiä

Kyllä, seksi tuntuu hyvältä ja vaikuttaa positiivisesti mielialaasi, mutta se on myös hyväksi terveydellesi. Tutkimukset osoittavat, että ihmiset joilla on aktiivinen seksielämä, ovat muita vastustuskykyisempiä, kärsivät harvemmin kivuista, saavat epätodennäköisemmin syövän, kärsivät vähemmän stressistä ja sydänongelmista. Paras uutinen on, että tutkimuksen mukaan seksi voi tehdä sinusta jopa 12 vuotta nuoremman näköisen. Lähesty siis kumppaniasi ja ota kaikki ilo irti vällyjen välissä.

Lue myös:

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja