Mainos

Kahdeksalle ehdollista vappumellakasta

Kahdeksan henkilöä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen Helsingin VR:n makasiinien mellakasta. Levottomuudet puhkesivat EuroMayday-mielenosoituksen jälkeen toissa vappuna.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kahdeksan miestä ehdollisiin vankeustuomioihin vappuna 2006 Helsingissä VR:n makasiineilla tapahtuneesta mellakoinnista. Valtaosa poliiseja ja palomiehiä kivillä, lankuilla ja pulloilla heitelleistä jäi kuitenkin tuntemattomiksi.

Tapahtumat alkoivat 30. huhtikuuta 2006 kello 22:n aikaan, kun pelastuslaitos sai hälytyksen maastopalosta makasiinien luona. Tuolloin palomiesten toimintaa häirittiin, mutta tuli sammutettiin silti.

Kun pelastuslaitos sai paikalle uuden hälytyksen myöhemmin, se ilmoitti menevänsä paikalle vain poliisien suojeluksessa. Tulipalon lieskat nousivat viiteen metriin.

Poliisit olivat mellakkavarustuksessa. Yhden poliisin kypärä halkesi tiiliskiven osumasta. Paikalla oli noin 200-300 ihmistä.

Tuomitut tunnistettiin

Heittelijöitä oli paljon enemmän kuin nyt tuomitut kahdeksan. Heidät tuomittiin, koska heidät tunnistettiin. Oikeus piti poliisien videolta, valokuvista ja paikan päällä tekemiä tunnistuksia luotettavina, vaikka näkyvyys oli savusta johtuen heikko.

Oikeuden mukaan tulipalojen varsinainen sytyttäjä jäi epäselväksi. Tuntemattomaksi jäi myös se henkilö, joka heitti tuleen 11-kiloisen kaasupullon. Kovin rangaistus, yksi vuosi ja neljä kuukautta vankeutta, langetettiin 25-vuotiaalle helsinkiläismiehelle. Rangaistusta korotti hänen aktiivinen roolinsa heittäjänä ja muiden kannustajana.

Muut virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen ja väkivaltaiseen mellakkaan syyllistyneet saivat 8 kuukaudesta yhteen vuoteen ehdollista.

Yksi mies tuomittiin tuhotyön yrityksestä 60 päiväksi ehdolliseen, ja kaksi sai tulen varomattomasta käsittelystä 25 päiväsakkoa.

Tuomiot ehdollisia

Käräjäoikeus katsoi, että virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja väkivaltainen mellakka ovat vakavia rikoksia ja aiheuttaneet suurta vaaraa väkivallan kohteina olleille poliiseille.

- Rikokset ovat kohdistuneet tehtäväänsä suorittaviin palomiehiin ja heidän toimintaansa turvaaviin poliiseihin, käräjäoikeus totesi.

Oikeuden mukaan nämä seikat olisivat puoltaneet täysi-ikäisten tekijöiden vankeusrangaistusten määräämistä ehdottomina. Ketään vastaajista ei kuitenkaan ollut aiemmin rangaistu, joten käräjäoikeus määräsi tuomiot ehdollisiksi.

(MTV3-Jarkko Sipilä)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.