Mainos

Kahakointi jatkuu Israelissa

Israelin turvallisuusjoukot ja palestiinalaiset ottivat tänään yhteen muslimien pyhällä Temppelivuorella Jerusalemissa. Kahakka alkoi, kun palestiinalaiset mielenosoittajat ryhtyivät perjantairukouksen päätteeksi heittelemään kivillä israelilaispoliiseja.

Poliisit vastasivat kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Sairaalalähteiden mukaan kolme palestiinalaista kuoli tulituksessa ja useita kymmeniä loukkaantui.

Väkivaltaisuuden jatkuivat myös palestiinalaisten itsehallintoalueella Länsirannalla, missä kahden israelilaisen poliisin ja neljän palestiinalaisen kerrottiin saaneen surmansa. Gazan alueella kuoli yksi israelilainen sotilas.

Yhteenottoja syntyi mm. Jerikossa ja Tulkarmissa, missä israelilaiset ja palestiinalaiset poliisit ammuskelivat toisiaan. Eräissä itsehallintoalueiden kaupungeissa palestiinalaispoliisit yrittivät kuitenkin hillitä mielenosoituksia ja pidättivät kiviä heitelleitä ihmisiä. Päivän väkivaltaisuuksissa kuoli yhteensä 10 ihmistä.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat tuomitsi Temppelivuoren tapahtumat ja sanoi Israelin rikkoneen yhteisen sopimuksen tilanteen rauhoittamisesta Jerusalemissa. Arafat tapasi tänään israelilaisen oppositiopuolueen johtajan Yossi Saridin ja kertoi myös keskustelleensa puhelimitse levottomuuksista Israelin presidentin Ezer Weizmanin kanssa.

Netanyahu syytti palestiinalaisia

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu piti ensimmäisen lehdistötilaisuuden levottomuuksien puhkeamisen jälkeen. Hän syytti taisteluihin osallistunutta palestiinalaisten poliisia Lähi-Idän rauhanprosessin perusteiden horjuttamisesta.

Netanyahu sanoi haluavansa viestittää palestiinalaisille, että vaikka rauhanprosessin kuluessa tulee eteen myös pettymyksen hetkiä, ei se oikeuta tarttumaan heti aseisiin. Netanyahun mukaan Arafatin olisi henkilökohtaisesti lopetettava "kiihotus".

Israelin pääministeri sanoi kuitenkin samalla olevansa valmis harkitsemaan Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kutsua neuvotella Arafatin kanssa Kairossa.

Saksan, Ranskan ja Englannin johtajat julkistivat illalla yhteisen vetoomuksen, jossa Netanyahua ja Arafatia kehotettiin rauhoittamaan tilanne ja aloittamaan pikaisesti neuvottelut "korkeimmalla tasolla".

YK:n turvallisuusneuvosto alkoi käsitellä kriisiä illalla. Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov arvosteli kokouksessa Israelia rauhanprosessi jarruttamisesta ja sanoi Venäjän kannattavan arabimaiden esitystä päätöslauselmasta, jossa turvallisuusneuvosto tuomitsee Israelin toimet.

Jo 67 kuolonuhria

Taisteluissa on saanut tähän mennessä surmansa jo 67 ihmistä, heistä 14 israelilaisia poliiseja ja sotilaita.

Israelin puolustusministeri Yizthak Mordechai arvioi, ettei levottomuuksia saada laantumaan pikaisesti. Asevoimien komentaja Amnon Shahak puolestaan vakuutti, että armeija käytää tarvittaessa vaikka tankkeja järjestyksen palauttamiseksi.

Väkivaltaisuuksien alkusysäyksenä on Jerusalemissa sijaitseva arkeologinen tunneli. Tunneli sivuaa muslimien kolmanneksi pyhimpänä paikkana pitämää Temppelivuorta, missä sijaitsevat Kalliomoskeija ja Al Aqsan moskeija.

Netanyahu ei omien sanojensa mukaan kadu päätöstä uuden sisäänkäynnin avaamisesta tunneliin. Tunneli ei uhkaa muslimien pyhiä paikkoja, pääministeri sanoi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.