Mainos

Kahakointi jatkuu Britanniassa

Britanniassa yhteenotot aasialaisnuorten, poliisin ja äärioikeston välillä ovat jatkuneet. Viime yönä kahakoitiin kahdessa kaupungissa ja viranomaiset pelkäävät, että tehostetuista turvatoimista huolimatta väkivaltaisuuksia ei saada vähään aikaan lopetettua. Tähän mennessä mellkakoissa on loukkaantunut kymmeniä ihmisiä, mutta kuin ihmeen kaupalla kukaan ei ole menehtynyt.

Oldham 27.5.2001

Sunnuntain vastainen yö Oldhamissa, Manchesterin kupeessa oli levoton. Polttopullot ja tiilet lensivät, autoja poltettiin, taloja sytytettiin tuleen ja poliisia kohti ammuttiin muutamia laukauksia. Sama tahti jatkui seuraavanakin yönä. Sadat aasialaisnuoret ottivat yhteen poliisin kanssa. Lontoon liepeillä Aylesburyssa puolestaan kymmenet aasialaiset ja englantilaiset ottivat toisistaan mittaa tiiliskivien, kettinkien, veitsien ja pamppujen säestyksellä.

Roturiita karkaa käsistä

Britanniassa on levotonta.

Taustalla on roturiita. Oldhamissa aasialaiset ovat jo kuukausia protestoineet äärioikestolaisen kansallispuolueen huligaanien käytöstä vastaan. Äärimmilleen välit kiristyivät pari viikkoa sitten, kun aasialaisnuoret pahoinpitelivät 76-vuotiaan englantilaismiehen keskellä päivää täysin syyttä sairaalakuntoon. Lauantaina kaikki karkasi sitten käsistä.

Viranomaisilta ei riitä ymmärrystä kummallekaan osapuolelle. Oldhamin apulaispoliisipäällikkö Alan Bridge sanoo, että tällainen rähinöinti on täysin tuomittavaa varsinkin, kun kyse on roturiidasta. -Me uskomme, että osittain vastuussa ovat ulkopuoliset, jotka ovat sekaantuneet alueen tapahtumiin, sanoo Bridge. Brittipoliisi pitää tarkkaa tilastoa rasistisista rikoksista. Manchesterin alueella yli puolet rasististen pahoinpitelyjen uhreista on valkoisia, ja joka toisen pahoinpitelyn tekevät aasialaiset.

Tehostetuista turvatoimista huolimatta vain harva uskaltaa toivoa, että mellakointi olisi nyt loppumassa. Äärioikeistolaiset eivät halua antaa periksi, ja yhtä vähän joustovaraa osoittavat aasialaiset. Poliisin tehtäväksi jääkin nyt vahinkojen minimoiminen, kunnes sosiaaliviranomaiset saavat kasattua jonkinlaisen tulitauon osapuolten välille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.