Mainos

Kadulle joutunut lapsiperhe jäi byrokratian uhriksi

Helsingin sosiaalipäivystys myöntää, että perheen kohtelussa tapahtui virheitä.

Helsingin sosiaaliviranomaisten byrokraattinen jäykkyys näyttää johtaneen siihen, että pariskunta ja sen kymmenkuukautinen vauva joutuivat viettämään öitä Helsingin linja-autoasemalla sekä taivasalla pakkasessa viime viikolla. Perheen kohtalosta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Helsingin sosiaalipäivystyksen päällikön Olli Salinin mukaan Helsingin läntinen sosiaaliasema olisi ollut velvollinen heti majoittamaan asunnottoman lapsiperheen.

Sosiaalipäivystys majoitti perheen tiistaina yhdeksi yöksi hotelliin ja myönsi sille toimeentulotukea ruokaostoksia varten. Sen jälkeen perheen olisi Salinin mukaan tullut hakeutua läntiselle sosiaaliasemalle, jonka alueella sen viimeinen Helsingin-osoite on ollut. Sosiaalipäivystys auttaa pulaan joutuneita lapsiperheitä vain virka-ajan ulkopuolella.

Perhe on romanialainen, ja se on asunut aiemmin Suomessa mutta palannut välillä myös Romaniaan. Sosiaaliviranomaiset olivat nyt neuvoneet perheenjäsenet rekisteröitymään EU-kansalaisina ulkomaalaispoliisiin Helsingin Malmille.

Poliisi ei kuitenkaan ulkomaalaislain nojalla rekisteröi asunnottomia ja varattomia ihmisiä. Se neuvoi pulaan joutuneet romanialaiset maan suurlähetystöön. Romanian edustusto neuvoi perhettä palaamaan Romaniaan.

Hyödytön lastensuojeluilmoitus

Salinin mukaan läntinen sosiaaliasema olisi ollut velvollinen auttamaan perhettä, vaikkei perhe olisikaan pystynyt rekisteröitymään poliisissa. Läntisen sosiaaliaseman johtaja Tuula Kuusisto ei suostu kertomaan, onko perhe asioinut siellä.

Sosiaalipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä Valpuri Salonen-Sorri sanoo kuitenkin, että alueelliset sosiaaliasemat palvelevat lähinnä vain rekisteröityneitä EU-kansalaisia.

Salonen-Sorrin mukaan kyse on siitä, että maassa tilapäisesti, rekisteröitymättä oleskelevat ihmiset voivat saada vain tilapäistä apua ja ensisijainen auttaja on oman maan edustusto.

- On virhe, jos asunnottomasta romanialaisesta lapsiperheestä ei heti tehdä lastensuojeluilmoitusta Romanian edustustoon, Salonen-Sorri sanoo.

Hänen mukaansa lastensuojeluilmoituksella Romanian lähetystöön tuskin olisi ollut kovin paljon merkitystä.

Salonen-Sorri sanoo, että sosiaalipäivystyksessä on pystyttävä huolehtimaan siitä, ettei asunnoton lapsiperhe joudu yöpymään ulkona. Nyt sosiaalipäivystys on Salinin mukaan järjestänyt perheelle majoituksen ja myöntänyt sille toimeentulotukea.

Salonen-Sorrin mukaan yhteiskunnassa pitäisi keskustella siitä, miten EU-maista tapahtuva maahanmuutto saataisiin hallituksi.

- Kyse on siitä, pitääkö Helsinkiin tulleiden varattomien ihmisten elinkustannukset maksaa sosiaaliviraston budjetista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.