Mainos

Kadonneiden pohjoismaalaisten etsintä jatkuu

Yli 2000 ruotsalaista yhä tiettymättömissä Aasian luonnonkatastrofin jäljiltä. Norjan keskusrikospoliisin tänään julkistamalla listalla on 150 kadonneeksi ilmoitettua henkilöä. Tanskassa poliisi etsii yhä 66 tanskalaista.

Ruotsalaisia on vahvistettu kadonneiksi Aasian katastrofialueella 827. Alueella uskotaan olleen lisäksi 1495 ruotsalaista, joista ei ole saatu tietoja, kertoo pääministeri Göran Persson. Norjassa ja Tanskassa kadonneiden määrät ovat pudonneet rajusti, kun heidän nimensä on julkaistu.

Ruotsin hallitus ei aio julkaista kadonneiden listaa. Syyksi Persson sanoi, että kadonneiden kodit altistuvat asuntomurroille, jos heidän kerrotaan olevan poissa. Perssonin mukaan lista annetaan poliisille huomenna, kun ulkoministeriö on saanut sen tiedot tarkistettua. Sen jälkeen poliisi voi päättää mahdollisesta julkaisusta.

Kuolleita ruotsalaisia on ulkoministeriön tiedossa viitisenkymmentä. Kuusi ruotsalaisvainajaa on saanut kuolintodistuksen Thaimaan viranomaisilta. Heidän ruumiinsa lennätetään Ruotsiin huomenna.

Norjan lista lyhentynyt nopeasti

Norjan viranomaiset julkistama luettelo Aasian katastrofissa kadonneista kansalaisista on lyhentynyt pikavauhtia. Joitakin tunteja luettelon julkitulon jälkeen 275 nimen lista oli supistunut 150:een.

Yleisradioyhtiö NRK kertoi aluetoimitustensa saaneen runsaasti yhteydenottoja, joissa kerrottiin monien kadonneiksi luultujen olevan hengissä ja hyvissä voimissa. Esimerkiksi erästä "kadonnutta" oli haastateltu jo viime viikolla lehdessä.

Nimiluettelo oli jo alkujaankin huomattavasti lyhyempi kuin aiemmat listat, jotka sisälsivät hyvin ristiriitaisia tietoja kadonneista. Aiempi viranomaisarvio kadonneiden määrästä oli yli 400. Norjan keskusrikospoliisi korostikin heti, että nyt julkistettu luettelo ei ole lopullinen ja sitä päivitetään kun uutta tietoa saadaan.

Aasian katastrofissa varmuudella kuolleiden norjalaisten määräksi poliisi ilmoittaa tällä hetkellä 16.

Tanskassa 66 kadonnutta

Tanskan poliisin tänään julkistaman nimiluettelon mukaan 66 tanskalaista on kateissa Aasian hyökyaaltokatastrofin jäljiltä. Seitsemän tanskalaisen on vahvistettu kuolleen katastrofissa.

Alun perin kadonneiden listalla oli 400 nimeä, mutta kadonneiden on määrä on laskenut tasaisesti. Tanskan poliisia on kritisoitu siitä, ettei kadonneiden listaa tarkistettu ennen julkistamista. Tämän vuoksi listalla oli useita ihmisiä, jotka olivat jo palanneet kotiin. Viranomaisten mukaan tärkeintä oli saada lista julkaistua mahdollisimman nopeasti.

Nimilistan avulla Tanskan poliisi sai tietoja myös sellaisista ihmisistä, joiden ei tiedetty olevan kateissa. Poliisi selvittää edelleen noin sadan tanskalaisen tietoja. Heistä osa saatetaan myöhemmin lisätä kadonneiden listalle.

(MTV3-NTB-STT-Ritzau)

(Yhdeksän uutiset 03.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.