Mainos

Kadima-puolue voitti odotetusti Israelissa

Vaalivoittajksi julistautunut pääministeri Ehud Olmert katsoo voiton olevan tuen osoitus hänen suunnitelmillensa määritellä Israelin valtion lopulliset rajat. Asiantuntijan mukaan vaalitulos kuitenkin heikentää Olmertin asemaa.

Israelin virkaatekevä pääministeri Ehud Olmert on julistanut keskustalaisen Kadima-puolueensa Israelin eilisten parlamenttivaalien voittajaksi. Olmert katsoo vaalivoiton olevan tuen osoitus hänen suunnitelmillensa määritellä Israelin valtion lopulliset rajat.

Kadima-puolue nousee vaalien myötä Israelin parlamentin suurimmaksi puolueeksi. Se saa 29 edustajaa 120-paikkaiseen parlamenttiin. Tulos on puolueelle silti pieni pettymys, sillä ennen vaaleja tehdyissä mielipidemittauksissa Kadimalle povattiin jopa 34:ää paikkaa.

Israelin työväenpuolue saa parlamenttiin 20 paikkaa ja Likud-puolue 11. Likudin johtaja, entinen pääministeri Benjamin Netanjahu myönsi vaalitappionsa jo ovensuukyselyiden tulokset kuultuaan.

Äärioikeistolainen Jisrael Beiteinu -puolue saa 12 paikkaa ja ortodoksijuutalaisten Shas 13 paikkaa.

Äänestysprosentti vaaleissa jäi Israelin historian alhaisimmaksi, keskusvaalilautakunta kertoi. Eilisissä vaaleissa äänensä kävi antamassa vain 62,3 prosenttia kansalaisista. Aiempi ennätys, 68,9 prosenttia, oli edellisistä vaaleista vuodelta 2003.

Äänestysprosentti jäi alhaiseksi, vaikka äänestyspäivä oli kansallinen lomapäivä ja kansaa oli patistettu uurnille massiivisin tekstiviesti- ja sähköpostikampanjoin.

Abbas: Olmertin hylättävä rajasuunnitelmansa

Palestiinalaisten johtaja Mahmud Abbas kehotti Olmertia hylkäämään suunnitelmansa juutalaisvaltion rajojen yksipuolisesta määrittelemisestä.

-Vaalien tulos oli odotettu. Tulosta tärkeämpää on nyt kuitenkin se, että Olmert muuttaa suunnitelmansa ja hylkää ajatuksen yksipuolisesta rajojen määrittelemisestä, Abbas sanoi toimittajille Arabiliiton huippukokouksen yhteydessä Khartumissa Sudanissa.

Olmert on kieltäytynyt neuvottelemasta palestiinalaisten vaalit voittaneen Hamas-äärijärjestön kanssa.

Asiantuntija: Olmertin henkilökohtainen asema heikentyy

Asiantuntijan mukaan parlamenttivaalien tulos heikentää vt. pääministerin Olmertin asemaa. Helsingin yliopiston lehtorin ja Lähi-idän tutkijan Hannu Juusolan mukaan Kadima-puolueen odotettua heikommaksi jäänyt vaalimenestys pakottaa Olmertin kuuntelemaan entistä enemmän pienpuolueiden mielipiteitä.

- Vaikka Olmertista tulisikin pääministeri, hänen henkilökohtainen mandaattinsa on selvästi heikompi. Myös mahdollisuudet muodostaa vahva hallitus, joka pystyy ratkaisemaan kipeitä asioita, heikkenevät olennaisesti, Juusola arvioi.

Jopa puolet odotettua vähäisemmäksi jäänyt paikkamäärä vaikeuttaa myös Olmertin suunnitelmaa tyhjentää Länsirannan eristyksissä olevat siirtokunnat. Juusolan mukaan vaalitulos antaa muille puolueille mahdollisuuden vaatia paljon kovempia ehtoja.

- Tulos on ilman muuta pettymys Kadimalle, ja Israelia on entistäkin vaikeampi hallita.

Toinen huomionarvoinen asia on Juusolan mielestä ns. etnisten ja uskonnollisten puolueiden hyvä menestys ja puoluekentän pirstaloituminen. Vaalien jälkeen Israelissa ei ole enää yhtään todella suurta puoluetta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.