Mainos

Kadima ja työväenpuolue sopivat hallitusyhteistyöstä

Uuden hallituksen lopullinen kokoonpano saattaa selvitä jo ensi viikolla.

Israelin pääministerin Ehud Olmertin Kadima-puolue ja työväenpuolue ovat sopineet hallitusyhteistyöstä. Olmert havittelee hallitusrintamaan vielä muitakin puolueita.

Kadima keräsi eniten ääniä 28. maaliskuuta pidetyissä vaaleissa, muttei saanut taakseen parlamentin enemmistöä. Hallitusyhteistyöstä tehtiin päätös Olmertin ja työväenpuolueen johtajan Amir Peretzin kesken päivällä, ja illalla puolueet allekirjoittivat virallisen yhteistyösopimuksen.

Jo eilen Kadima sopi hallitusyhteistyöstä eläkeläisten puolueen kanssa. Jos Olmert onnistuu vielä sopimaan hallitusyhteistyöstä ääriuskonnollisen Shas-puolueen kanssa, on hallituksella enemmistö takanaan 120-jäsenisessä parlamentissa.

Uuden hallituksen lopullinen kokoonpano saattaa selvitä jo ensi viikolla. Kadiman ja työväenpuolueen sopimuksen mukaan työväenpuolue saa uuteen 27-jäseniseen hallitukseen seitsemän ministeriä.

Peretzistä on Olmertin kaavailujen mukaan tulossa puolustusministeri. Tämä hanke on israelilaisten viestimien mukaan raivostuttanut nykyistä puolustusministeriä Shaul Mofazia, joka on kuitenkin saamassa hyvitykseksi jonkin muun tärkeän ministerinsalkun.

Olmertin tavoitteena on ollut mahdollisimman laajapohjaisen hallituksen kokoaminen. Näin hän pyrkii takaamaan tuen suunnitelmalleen osittaisesta vetäytymisestä Jordanjoen länsirannalta. Näillä alueilla asuu nykyisin noin 70 000 juutalaista. Sen sijaan Olmert aikoo säilyttää Israelin hallussa laajoja Länsirannan alueita, joilla asuu neljännesmiljoona juutalaista siirtokuntalaista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.