Kädenvääntö Nizzan sopimuksesta jatkuu Irlannissa

Ministerit, kansanedustajat ja puolueaktiivit tekivät tänään eri puolilla Irlantia hartiavoimin töitä, jotta irlantilaiset ymmärtäisivät äänestää Nizzan sopimuksen puolesta huomisessa kansanäänestyksessä.

Viime väännössä sopimuksen kannattajat patistivat kansaa uurnille, koska tuloksen uskotaan riippuvan äänestysprosentista: jos se on alhainen, ei-äänet voivat voittaa, jos taas korkea, kyllä-äänten ylivoiman uskotaan olevan selvän.

Viime vuonna, kun irlantilaiset torjuivat Nizzan sopimuksen, oli äänestysprosentti vain 38. Mielipidekyselyjen mukaan tuloksen pitäisi tällä kertaa olla EU:lle suotuisa, mutta vielä asiasta ei uskalleta olla varmoja, koska jopa kolmannes äänioikeutetuista ei vielä ole päättänyt kantaansa.

Jos irlantilaiset torjuvat Nizzan sopimuksen, EU:n suunniteltu laajentuminen kymmenellä maalla voi lykkääntyä epämääräiseen tulevaisuuteen. EU on useaan otteeseen sanonut, ettei sillä ole sopimukselle varasuunnitelmaa.

Kansanäänestyksen ensimmäisiä tuloksia odotellaan sunnuntain vastaisena yönä, mutta lopulliset tulokset selviävät vasta sunnuntai-iltana.

Propaganda hämmentää äänestäjiä

Äänestyspäätöksen tekemistä ei helpota se, että sen vastustajien joukossa on yhtä lailla pasifisteja, ympäristöaktiiveja, sosialisteja kuin tiukan oikeistolaisiakin EU-epäilijöitä. Usein sopimusta myös kannatetaan ja vastustetaan samoista syistä.

EU:n mukaan Nizzan sopimuksessa on kyse ennen muuta laajentumisen mahdollistavista sääntömuutoksista, mutta irlantilaisten mukaan kaikesta muusta. Ei-puolen mukaan Nizzan sopimus myös pakottaisi puolueettoman Irlannin sitoutumaan kehitteillä olevaan Euroopan armeijaan, vaikka muut EU-maat ovat luvanneet puolueettomuuden pysyvän ja maan voivan pysytellä sotilastoimien ulkopuolella.

Kyllä-puoli vakuuttaa propagandassaan, että sopimuksen hyväksyminen tuo mukanaan lisää työpaikkoja ja taloudellista kasvua. Ei-puoli taas väittää, että vain sopimuksen torjuminen säästää irlantilaiset työpaikat.

Propagandan kärjistyessä molempia puolia onkin syytetty pelon lietsonnasta. Myös Irlannin sisäpolitiikan pelätään vaikuttavan äänestyskäytökseen: monet niistä, jotka ovat tyytymättömiä maata hallitsevan ja sopimuksen puolesta kampanjoivan Fianna Fail -puolueen sisäpolitiikkaan, tahtovat ilmaista mielipiteensä äänestämällä sopimusta vastaan.

Monien mielissä väikkyy myös kysymys, jonka traleelainen Risteard O Fuarain puki tänään sanoiksi.

-Onko se sinusta normaalia, että ne pyytävät meitä äänestämään uudestaan, kun me jo viime vuonna vastasimme ei?

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat