Mainos

Kaczynski presidentinvirkaan Puolassa

Solidaarisuus-liikkeen veteraani vannoi virkavalansa tänään kello 11 Suomen aikaa.

Erityisesti maan keski- ja itäosien pienten kaupunkien ja maaseutuväestön äänin presidentiksi valittu, konservatiivinen Lech Kaczynski astui tänään presidentinvirkaan Puolassa. Kaczynski ottaa viran vastaan sosiaalidemokraatti Aleksander Kwasniewskiltä, joka toimi presidenttinä kaksi kautta eli kymmenen vuotta.

Kaczynski on luvannut taistella korruptiota vastaan sekä rakentaa vahvan ja rehellisen valtion. Hän on myös luvannut osallistua edeltäjäänsä aktiivisemmin kotimaan politiikkaan.

Solidaarisuus-liikkeen veteraani Kaczynski vannoi virkavalansa kello 11 Suomen aikaa.

"Puola ei toimi kunnolla"

Tuore presidentti Kaczynski lupasi virkaanastujaispuheessaan siivota ja rakentaa uudelleen maansa. Kaczynski suunnittelee myös uutta perustuslakia Puolalle.

- Valtio ei toimi kunnolla. Se on rakennettava uudelleen ja siivottava, Kaczynski sanoi. Hän jatkoi juurivansa pois korruption ja rikollisuuden, jota hänen mukaansa on esiintynyt kommunismin kaatumisesta lähtien.

- Tuona aikana oli liian vähän oikeudenmukaisuutta, solidaarisuutta ja rehellisyyttä. Tässä tarvitsemme syvällisiä muutoksia, sanoi katolilaisia arvoja korostava entinen oikeusministeri, joka osallistui jo Solidaarisuus-liikkeeseen 1980-luvulla.

- Olen varma, että Puola tarvitsee uuden perustuslain, joka vastaa tarpeitamme paremmin kuin nykyinen. Aion työskennellä sen puolesta ymmärtäen täysin, että on vaikeata saada parlamentin hyväksyntä, Kaczynski jatkoi.

Puolan presidentillä on rajoitetut valtaoikeudet sisäpolitiikassa. Kaczynskin valttina on kuitenkin, että hänen kaksoisveljensä Jaroslaw johtaa Laki ja oikeus -puoluetta. Puolue voitti parlamenttivaalit syyskuun lopulla ja muodosti vähemmistöhallituksen.

Asevoimista ja ulkopolitiikasta vastaava Kaczynski vahvisti Puolan olevan vastaisuudessakin Yhdysvaltain luja liittolainen. EU:ssa hän aikoo toimia yhteistyön ja solidaarisuuden puolesta.

Suhteiden kohentumista Ranskaan ja Saksaan Kaczynski pitää tervetulleena. Hän toivoo suhteiden parantuvan Venäjään. Ukrainan kanssa Puola voisi rakentaa "konkreettisempaa strategista kumppanuutta".

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.