Mainos

Kaczynski nousi tv:n lapsitähdestä presidentiksi

Lentoturmassa Venäjällä menehtynyt Lech Kaczynski nousi Puolan presidentiksi vuonna 2005. Kansallinen julkkis hänestä oli kuitenkin tullut jo vuosikymmeniä aiemmin.

Lech ja hänen kaksoisveljensä Jaroslaw olivat vasta koululaisia, kun he esiintyivät 1960-luvulla pääosassa suositussa lasten satufilmissä "Kaksi, jotka kaappasivat kuun".

Vuonna 1949 syntyneen Kaczynskin vanhemmat kamppailivat saksalaismiehitystä vastaan Varsovan kansannousussa. Oikeustiedettä opiskellut Lech puolestaan oli vuorostaan vuosikymmeniä myöhemmin mukana tukemassa Solidaarisuus-liikkeen ja Lech Walesan kamppailua kommunistihallintoa vastaan.

Kansallismielisiä, konservatiivisia ja katolisia arvoja vaalinet kaksoispojat perustivat sittemmin oman Laki ja oikeus -puoleen, jonka riveistä Lech valittiin presidentiksi. Varsinainen kaksosten valtakunta Puola oli lyhyen aikaa 2006-2007, kun veljekset hoitivat sekä presidentin että pääministerin virkaa.

Oikeustieteen tohtori ehti toimia myös oikeusministerinä ja Varsovan kaupunginjohtajana.

EU:ssa Kaczynskia pidettiin melkoisena vastarannan kiiskenä. Presidentti odotteli muun muassa Lissabonin sopimuksen allekirjoittamista, kunnes asia oli ratkennut kansanäänestyksessä Irlannissa.

Lech Kaczynskilla oli vaimonsa Marian kanssa yksi tytär.

(MTV3 - STT - DPA)

Katso Pekka Tapolan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.