Mainos

Kabila on jälleen poistunut Kinshasasta

Presidentti Laurent Kabila on lähtenyt Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungista Kinshasasta ja johtaa joukkojaan muualta, hänen esikuntapäällikkönsä Abdoulaye Yerodia kertoi tänään.

Yerodia ei selventänyt, miksi presidentti lähti kaupungista, mutta sanoi, että Kabila johtaa taisteluita eri paikoista ja eri rintamilla: -Hän ei voi olla kaikkialla samanaikaisesti. Kongon kapinalliset ja presidentti Kabilaa tukevat joukot jatkoivat taisteluita Kinshasan laitamilla tänään, kertoivat kapinalliset ja paikalliset asukkaat.

Yksi asukas Kinshasan esikaupunkialueella kertoi puhelimitse uutistoimisto Reutersille, että asukkaat olivat liittymässä mukaan yrityksiin karkottaa kapinalliset pois Kinshasan lähettyviltä. Taustalta kuului konetuliaseiden ääniä.

Tuhat kapinallista otettiin vangeiksi

Hallituksen joukot liittolaisineen ovat Yerodian mukaan ottaneet vangiksi tuhat kapinallista Kinshasassa ja vielä tuhansia maan kaakkoisosassa. Hän myös sanoi, että tilanne kaakossa on täysin hallituksen joukkojen hallinnassa. Zimbabwe on lähettämässä lisää joukkoja Kongoon, kertoi maan virallinen Herald -sanomalehti torstaina. Lehden mukaan Zimbabwe päätyi lisäjoukkojen lähettämiseen todettuaan, että ainakin kahden vieraan valtion joukot olivat johtamassa pääkaupunkiin Kinshasaan kohdistunutta hyökkäystä keskiviikkona. Lehti viittasi tällä Ruandaan ja Ugandaan, jotka Zimbabwen mukaan tukevat presidentti Kabilan syrjäyttämiseen tähtääviä kapinallisia. Herald-lehden mukaan Kongon hallitusta taisteluissa tukevat Zimbabwe, Angola ja Namibia lähettivät kaikki lisää joukkoja Kongoon keskiviikkona. Namibian presidentti Sam Nujoma on vahvistanut, että Namibian joukkoja on mukana Kongon taisteluissa.

Neuvottelut tulitauosta lykkääntyivät

Eteläisen Afrikan maiden yritykset aloittaa neuvottelut tulitauon aikaansaamiseksi Kongossa ovat lykkääntyneet Kinshasan taistelujen takia, kertoi Etelä-Afrikan ulkoministeriö tänään. Etelä-Afrikan, Tansanian, Sambian ja Mosambikin ulkoministerien muodostama rauhanvaltuuskunta ja Afrikan maiden järjestön OAU:n pääsihteeri Salim Ahmed Salim odottivat eilen turhaan pääkaupungin taistelujen taukoamista päästäkseen tapaamaan Kabilaa. Rauhanvaltuuskunta ja OAU toistivat jälleen torstaina vetoomuksensa tulitauosta, rintamalinjojen jäädyttämisestä ja neuvotteluiden aloittamisesta Kongon demokraattisessa tasavallassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.