Mainos

Kabila nuorempi Kongon johtoon

Kongon tasavalta on saanut virallisesti väliaikaisen hallitsijan. Maan johtoon on astunut surmansa saaneen Laurent Kabilan poika Joseph Kabila.

Joseph Kabila, 31, toimi aiemmin armeijan päällikkönä ja on nyt perinyt isältään myös poliittisen johtajuuden. Tieto presidentti Kabilan kuolemasta vahvistettiin viimein eilis-iltana, kaksi päivää jatkuneiden huhujen ja epäselvyyksien jälkeen. Kabila sai ilmeisesti surmansa henkivartijoiden luodeista tiistaina.

Laurent Kabila

Hallitusta vastaan sotivat Kongon kapinalliset ovat ilmoittaneet vastustavansa nuoremman Kabilan siirtymistä valtion johtoon. Joseph Kabila periikin surmatulta isältään vaikean tehtävän yrittää yhdistää kipeästi kahtia jakautunut Kongon demokraattinen tasavalta, jossa hallitus ja kapinalliset ovat naapurimaiden tuella taistelleet toisiaan vastaan vuodesta 1998.

Kieli ongelmana?

Joseph Kabila on tehnyt nopean ja näyttävän uran asevoimissa, mutta armeijan ulkopuolella hän on varsin tuntematon. Joviaaliin ja ulospäinsuuntautuneeseen isäänsä verrattuna Joseph on ujo ja vetäytynyt mies. Hän puhuu harvoin julkisuudessa, mutta siihen saattaa löytyä selitys myös heikosta kielitaidosta. Nuori Kabila on viettänyt suuren osan elämästään maanpaossa Ugandassa ja Tansaniassa. Hän puhuukin paremmin englantia ja swahilia kuin Kongon pääkieltä lingalaa.

Kongolaiset suhtautuvat jo valmiiksi kriittisesti toiseen peräkkäiseen Kabilaan hallitsijanaan, ja heikko kielitaito tuskin auttaa häntä saavuttamaan kansan luottamuksen. Joseph on vanhin Laurent Kabilan noin kymmenestä lapsesta. Hän osallistui sotilaskoulutukseen Kiinassa vuonna 1997 sen jälkeen kun hänen isänsä onnistui syrjäyttämään vallassa olleen Mobutu Sese Sekon.

Kongon demokraattisen tasavallan tärkeimmät liittolaiset Angola, Namibia ja Zimbabwe ovat yrittiväneet päästä yhteiseen näkemykseen Kongon tilanteesta. Namibian presidentin Sam Nujoman ja Angolan presidentin Jose Eduardo dos Santosin oli määrä tavata vielä tänään. Kolmella liittolaisvaltiolla on Kongossa useita tuhansia sotilaita, jotka ovat taistelleet Kabilan armeijan rinnalla kapinallisia vastaan.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.