Mainos

Kabila neuvotteluihin Zimbabween

Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Laurent Kabila vieraili sunnuntaina Zimbabwessa neuvotellen häntä tukeneen presidentti Robert Mugaben kanssa, kertoivat Zimbabwen viestimet.

Mugaben edustaja George Charamba kertoi uutistoimisto Reutersille, että Kabila myös poistui maasta sunnuntaina, muttei voinut antaa vierailun yksityiskohtia. Viranomaisten mukaan Kabilan tarkoituksena oli ilmaista kiitoksensa Mugabelle, kertoi virallinen Ziana uutistoimisto.
-Kabila lähti juuri, mutta emme tiedä mistä he keskustelivat. Hän (Kabila) sanoi, ettei tiennyt minne oli aikeissa matkustaa, sanoi Charamba.

Zimbabwe on lähettänyt 2 800 sotilasta tukemaan Kabilan joukkoja Kongon selkkauksen alettua noin kuukausi sitten. Kabila on syyttänyt Ruandaa ja Ugandaa tutsijohtoisen kapinaliikkeen tukemisesta. Sekä Ruanda että Uganda ovat kieltäneet osallisuutensa viimeaikaiseen kapinaan. Riippumattomien lähteiden mukaan Ruanda on tukenut kongolaisia kapinallisia ja Uganda on sanonut, että Itä-Kongoon sijoittuneet ugandalaiset sotilaat ajavat takaa kapinallisia.

Kabilan olinpaikasta on ollut epäselvyyttä ennen hänen saapumistaan Zimbabween, mutta diplomaattien mukaan hän on oletettavasti majaillut kotimaakuntansa Katangan pääkaupungissa Lubumbashissa.

Kinshasassa hiljaista

Kabilan hallitus ilmoitti sunnuntaina saavuttaneensa suuria voittoja kapinallisista länsirintamalla ja vaati samalla kapinallisten puolelle siirtyneitä nuoria sotilaita palaamaan takaisin hallituksen joukkoihin. Kapinalliset säilyttivät yhä hallintansa Ruandan, Ugandan ja Burundin rajan läheisissä kaupungeissa Itä-Kongossa, josta sissit laukaisivat kapinansa.

Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungin Kinshasan kerrottiin olleen sunnuntaina hiljainen. Lauantaina Kabilaa tukevat joukot jahtasivat kapinallisia Kinshasan alueella ja monet asukkaat pakenivat kodeistaan kaupungin eri osiin.

Myöhemmin lauantaina hallitus ilmoitti angolalaisten ja zimbabwelaisten joukkojen vallanneen kapinallisilta takaisin pääkaupungin kannalta erityisen tärkeän vesivoimalan. Kapinallisten komentaja Jean-Pierre Ondekane sanoi puolestaan sunnuntaina Gomassa lähellä Ruandan rajaa, että kapinalliset hallitsevat yhä voimalaa. Riippumattomat lähteet kertoivat Kinshasassa, että voimala on "todennäköisesti" hallituksen hallussa.

Pakenevien ja haavoittuneiden kapinallisten kerrottiin lauantaina ylittäneen Kongo-joen paetakseen taisteluja länteen Kongon tasavallan puolelle.

Ruanda kielsi osallisuutensa

Kongo taivutteli sunnuntaina Etelä-Afrikassa sitoutumattomien maiden kokousta tuomitsemaan Ugandan ja Ruandan alueensa loukkaamisesta. Kongon valtuuskunnan jäsenet kertoivat uutistoimisto AFP:lle ehdottavansa 113-jäseniselle kokoukselle ratkaisun tekemistä rajojen koskemattomuudesta ensi viikon aikana.

Sopimusluonnoksessa vaaditaan, että "Uganda ja Ruanda kunnioittavat Kongon demokraattisen tasavallan koskemattomuutta, vetävät joukkonsa pois ja kannustavat ystävällismielisten maiden apua". Eteläisen Afrikan maista Angola, Zimbabwe ja Namibia ovat lähettäneet joukkoja Kabilan tueksi.

Ruanda sanoi sunnuntaina olleensa huolissaan joukkojen kokoamisesta Kongon kaakkoisosassa ja ilmoitti katsovansa olevan oikeutettu sotilastoimiin, mikäli maan rajoja uhataan. Ruandan ulkoministeri Asana Gasana kielsi jälleen Ruandan ottaneen osaa selkkaukseen.

-Tiedämme, että Kabila on hallituksineen koonnut 10 000 sotilaan joukot koulutettavaksi Katangan maakunnassa, jos meidän on suojeltava maatamme joudumme menemään Kongoon, sanoi Gasana tiedotusvälineille, mutta lisäsi että ruandalaisia sotilaita ei tällä hetkellä ole Kongossa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.