Mainos

Kabila jahtaa kapinallisia Kongossa

Tuhannet ihmiset poistuivat osasta Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupunkia Kinshasaa, kun presidentti Laurent Kabilaa tukevat joukot jahtasivat alueella kapinallisia lauantaina. Viranomaisten mukaan tuhannet kapinalliset olivat lisäksi antautuneet lauantaihin mennessä.

Räjähdysten kumu kantautui Kimbanseken lähiörykelmästä ympäri Kinshasaa ja asukkaat pakenivat kodeistaan turvallisemmille alueille Kingasaniin ja Mokaliin.
-Lähdemme, koska luulemme suurhyökkäyksen olevan tuloillaan, kertoi eräs asukas uutistoimisto Reutersille.

Kapinallisten edustaja kertoi, ettei taistelu Kinshasasta vielä ole ohi. Kabilaa tukevat hallituksen joukot ilmoittivat perjantaina puolestaan voittaneensa Kinshasasta käydyn taistelun. Ainakin yksi hallituksen ministeri varoitti tilanteen olevan vielä arvaamattoman.
-Emme tiedä kuinka monia kapinallisia alueella vielä on, sanoi ministeri.
-Olemme käytännössä puhdistaneet vihollispesäkkeet, kertoi Kabilan avustaja tiedotusvälineille.

Kabilan joukot juhlivatkin näkyvästi perjantaina Kinshasan kaduilla. Myös taisteluja paenneiden siviilien kerrottiin aiemmin palanneen koteihinsa.

Voimala on yhä kapinallisilla

Kapinalliset pitivät lauantaina yhä hallussaan kaupungin liepeillä olevaa suurta vesivoimalaa. Kinshasassa on turvauduttu varavoimalaan samalla kun polttoaine ja juomavesi on käynyt kaupungissa vähiin. Ruokatarvikepulan kasvaessa ovat kulutushyödykkeiden hinnat kaksin-, jopa kolminkertaistuneet.

Kabila on syyttänyt kapinallisia tukevia naapurimaita Ruandaa sekä Ugandaa tunkeutumisesta maahan. Molemmat maat ovat myöntäneet joukkojensa läsnäolon. Selkkaus on saanut suuremmat alueelliset mittasuhteet Angolan, Zimbabven ja Namibian lähetettyä joukkoja Kabilan tueksi. Kapinalliset kuitenkin hallitsevat maan itäosassa vielä useita kaupunkeja.

Haavoittuneet Kongoon

Monet pakenevat ja haavoittuneet kapinalliset ovat ylittäneet Kongo-joen paetakseen naapurimaahan Kongon tasavaltaan, kertoivat humanitääriset lähteet lauantaina. Kongon tasavallan hallitus vetosi ennalta ensi viikolla Etelä-Afrikassa pidettävään sitoutumattomien maiden kokoukseen, jotta se kiinnittäisi huomionsa yhteensä viisi maata selkkaukseensa sotkeneeseen Kongon demokraattiseen tasavaltaan eli entiseen Zaireen.

Humanitääristen lähteiden mukaan kapinalliset käyttävät kanootteja päästäkseen maiden välisenä rajana toimivan Kongo-joen yli. Kapinallisten ylityspaikka Bokossa on vastapäätä viimeviikkoisten kovien taistelujen näyttämöä Mbanza Ngungua.

Zimbabwelaisten joukkojen mukaan noin 4 000 kapinallista on saanut surmansa, mutta tietoja ei voitu toistaiseksi vahvistaa. Humanitääriset lähteet lisäsivät, että Kansainvälinen Punainen Risti aikoo lähettää ryhmän Bokoon.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.