Mainos

Kaavoituspulmia ratkotaan lakiuudistuksella

Työryhmä etsi ratkaisuja tonttipulaan, valitusoikeutta karsitaan.

Kuntien kaavoitusta yritetään sujuvoittaa ja tonttitarjontaa lisätä mm. valitusoikeutta karsimalla ja tiedonkulkua lisäämällä. Tonttitarjontaa pohtinut työryhmä luovutti tänään mietintönsä ympäristöministerille. Työryhmä esittää monia uudistuksia, mutta kunnissa nähdään tonttipulaan muitakin syitä kuin kaavoituksen kankeus.

Tonttipulaa on luonnehdittu jopa huutavaksi ja huuto on kantautunut jo valtionkin korviin. Tehokkuutta kaavoitukseen haetaan mm. valitusoikeutta selkeyttämällä.

- Kahdenkertainen valittaminen samassa asiassa samalla perusteella estettäisiin. Ei saisi valittaa enää siis yleiskaavan jälkeen asemakaavasta, jos asia on jo ratkaistu yleiskaavassa, selvittää Korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvos Lauri Tarasti.

Hallinto-oikeuteen valitetaan joka kymmenennestä kaavasta. Myös tuomioistuimilla olisi osansa selkiyttämistyössä.

- Tuomioistuin velvoitettaisiin ensimmäistä kertaa esittämään arvio siitä, minä päivänä päätös annetaan ulos. Koska rakentamistoiminnassa on hyvin tärkeää tänä päivänä tietää, milloin rakentaminen voi alkaa, Tarasti sanoo.

Vaikka kaavoituksella ja sen tehokkuudella on osansa tonttitarjonnassa, merkittävämpiä syitä löytyy muualta.

- Pikemminkin on markkinoista kyse. Jos on yksityistä maata, sitä ei välttämättä heti haluta myydä, vaan odotetaan hintakehitystä kunnan kannalta siitä, että nopea rakentaminen ja tonttitarjonnan voimakas lisääntyminen tarkoittavat myös palvelurakentamisen velvoitetta. Siihen ei välttämättä ole varaa, kertoo Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Jukka Kullberg.

Valtiolla olisi usein tehokkaampikin ratkaisu tonttipulaan kuin uudet kaavoitussäännöt.

- Toisaalta valtio patistaa kuntia kaavoittamaan tontteja, mutta valtion maiden saaminen asuntotuotantoon onkin pitkien ja kovien neuvottelujen takana, jos niitä ylipäänsä saadaan, Kullberg selvittää.

Lakiin työryhmän esitykset ehtivät aikaisintaan loppukesästä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.