Mainos

Kaavoituksen heikkoudet hermostuttavat rakentajia

Kiinteistö- ja rakennusalan järjestöt toivovat, että kaavoitusta suunniteltaisiin nykyistä paremmin ja selvityksiä aikataulutettaisiin tehokkaammin.

Tonttipula ja kaavoijen pitkät käsittelyajat rasittavat yhä enemmän rakennusteollisuutta ja rakennuttajia. Kaavoittajat saavat moitteita niin kaupalta, teollisuudelta kuin asuntorakentajiltakin.

Rakentajia hermostuttaa kaavoituksen hitaus. Kaavojen käsittely voi viedä pahimmillaan jopa yli kymmenen vuotta. Kiinteistö- ja rakennusalan järjestöt vaativatkin nyt, että kaavoittaja lisää tehoa myös ihan normaaliin kaavoitukseen. Käytännössä se tarkoittaa parempaa suunnittelua, niin että lukuisat selvitykset ja lausunnot aikataulutetaan nykyistä paremmin.

- Myöskin kaavan sisällöt olisi syytä tehdä hiukan joustavammaksi ja väljemmäksi. Niin että kaavaa ei tarvitsisi enää rakennusluvan vaiheessa muuttaa, sanoo toimitusjohtaja Juhani Reen Suomen toimitila- ja rakennuttajaliitosta.

Rakennuttajat toivoisivat voivansa puuttua myös valitusprosessiin. Kuntaliitto haluaisi jopa rajoittaa jatkovaltitusoikeutta tai ainakin tehdä sen luvanvaraiseksi. Teknisen toimen johtaja Olavi Louko Espoon kaupungista ei kuitenkaan usko, että kuntalaisten valitusoikeutta voitaisiin kaventaa.

- Valittaminen sinänsä on ehkä sellainen, mihin ei voi puuttua. Mutta valituksia voidaan järjestää vähemmän merkityksellisiin ja merkityksellisiin, ja sitä kautta niiden käsittelyaikoja voidaan merkittävästi lyhentää.

Runsas kaavottaminen sataa parhaimmillaan myös ihan tavallisen kuntalaisen laariin, jos se pitää asuntojen kustannuksia kurissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.