Mainos

Kaatuvatko eurovaltiot kuin dominot?

Ensimmäistä kertaa eurokriisin aikana Euroopan johtajat ovat virallisesti myöntäneet, että joidenkin maiden voi olla parempi luopua eurosta. Käytännössä tämä tarkoittaa Kreikkaa.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja Saksan liittokansleri Angela Merkel joutuivat hyväksymään mahdollisuuden erota eurosta, kun he läksyttivät Kreikan pääministeriä George Papandreouta keskiviikkona Cannesissa. Eromahdollisuuden myöntäminen oli ainoa tapa saada tarpeeksi tiukka ukaasi Ateenalle.

Eurosta eroamismahdollisuuden virallinen myöntäminen tuo kuitenkin mukanaan uusia riskejä, kertoo Financial Times tänään. Valuuttariskistä tulee jälleen euromaiden riesa.

Valuuttariskin piti olla historiaa

Valuuttaunionin piti poistaa euroalueen valuuttariski lopullisesti.

Valuuttariski tarkoittaa käytännössä sitä, että ulkomaille ja toiseen valuuttaan rahojaan sijoittava joutuu alttiiksi tuon valuutan arvon vaihteluille.

Koska Kreikan euroerosta puhutaan jo avoimesti, tarkoittaa se sitä, että Kreikkaan sijoitetuilla rahoilla on ylimääräinen valuuttariskiin liittyvä ongelma.

Se kannustaa ihmisiä siirtämään rahansa turvasatamana pidettyyn Saksaan. Yhtäkkiä saksalainen euro onkin eri asia kuin kreikkalainen euro, vaikka ne ovat vielä keskenään vaihdettavia, kirjoittaa Financial Times.

Jos kreikkalainen euro on eri asia kuin saksalainen euro, miksei myös italialainen euro voi olla eri asia kuin saksalainen?

Jos Kreikka lähtee, mikseivät muutkin?

Vielä valuuttariskiä huolestuttavampaa on se, mitä tapahtuu muille ongelmamaille, jos Kreikka lähtee eurosta. Floyd Norris pohti asiaa The New York Timesissa lokakuun alussa.

Seuraukset olisivat todella ikävät. Luultavasti ihmiset tekisivät Kreikan euroerosta sen johtopäätöksen, että jos Kreikka voi erota, mikseivät niin Portugali kuin myös Irlanti? Entä Espanja tai Italia?

Tulilinjalla olevissa Portugalissa ja Irlannissa ihmiset lähtisivät hakemaan eurojaan pankeista. Tilit tyhjiksi, luottokortit vinkumaan ja autolla jonnekin kauas pois . Seurauksena olisi täysimittainen paniikki. Paniikki leviäisi pian myös isompiin talouksiin, kunnes jäljellä olisi enää ehkä Saksa, jonne kaikki olisivat tuoneet rahansa turvaan.

Euroa ei enää parin päivän päästä olisi olemassa.

Lontoolaisen National Institute of Economic and Social Research -tutkimuslaitoksen Jonathan Portes sanoi Financial Timesille, että itse kunkin tulisi nyt ajatella mitä tekisi, jos olisi italialainen, jolla on 20 000 euroa italialaisessa pankissa. Hän siirtäisi rahat heti Deutsche Bankiin.

Norrisin kuvailema paniikki syntyisi heti, kun muut seuraisivat Portesin esimerkkiä. Euromaat kaatuisivat kuin dominot.

Näistä syistä Sarkozyn ja Merkelin mahtaileva ja ylimielinen asenne Kreikkaa kohtaan lienee pelkkää bluffia. He ovat kauhuissaan Kreikan tilanteesta ja mahdollisesta euroerosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.