Mainos

Kaatuneista hautakivistä luunmurtumia Helsingissä

Helsingin hautausmailla on jouduttu kaatamaan tänä kesänä hautamuistomerkkejä omaisten ja työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi.

Itsestään kaatuvista hautakivistä on tullut riskitekijä hautausmaalla asioiville.

Kevään aikana on sattunut joitakin lähinnä luunmurtumia aiheuttaneita onnettomuuksia. Työsuojeluviranomaiset ovat tästä syystä velvoittaneet hautausmaat toimiin riskin poistamiseksi.

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhurin Ari Pipatin mukaan tilanne on ollut pahin Hietaniemen uurnalehdossa, josta on nyt kumottu yli sata hautakiveä. Muualla Hietaniemen hautausmaan alueella on kaadettu joitakin kymmeniä kiviä, ja Helsingin muilta hautausmailta yhteensä arviolta noin sata kiveä.

Ongelma johtuu siitä, että hautakivet kallistuvat vuosien mittaan puutteellisten perustusten takia ja saattavat kaatua esimerkiksi omaisen ottaessa hautaa hoitaessaan kivestä tukea. Muistomerkit ovat haudanhaltijoiden eli omaisten omaisuutta, ja niiden kunnossa pitäminen on heidän vastuullaan. Käytännössä seurakuntayhtymä joutuu kuitenkin puuttumaan hautausmaiden turvallisuusriskeihin. 

Omaisille on pyritty tiedottamaan vaaraa aiheuttavista hautakivistä haudoille asetetuilla tiedotteilla ja mahdollisuuksien mukaan myös henkilökohtaisesti. Kaikkia tieto ei ole tavoittanut etukäteen, ja jotkut ovatkin yllättyneet löydettyään omaisensa haudalta kumollaan olevan muistomerkin. 

Ylipuutarhuri Pipatti pahoittelee hautakivien kumoamisen aiheuttamaa mielipahaa, mutta katsoo kuitenkin, että onnettomuuksien välttämiseksi on pitänyt ryhtyä riittävän nopeasti toimiin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.