Mainos

Kaatuminen yleisin työtapaturma

Kaatumiset aiheuttavat enemmän kuolemia kuin liikenneonnettomuudet. Yli 50-vuotiailla kaatumiset aiheuttavat usein myös kohtalokkaita lonkkamurtumia.

Työterveyslaitoksen mukaan kaatumistapaturmat työssä aiheuttavat vuosittain jopa 400 miljoonan euron kustannukset. Kaatumiset aiheuttavat enemmän kuolemia kuin liikenneonnettomuudet.

Kaatumiset työssä ja vapaa-ajalla aiheuttavat yhdessä yli 100 000 hoitokäyntiä. Yli 50-vuotiailla ongelmana ovat erityisesti lonkkamurtumat, joita hoidetaan joka vuosi yli 7000.

Apulaisylilääkäri Esa-Pekka Takala Työterveyslaitokselta sanoo, että kaatumisia voi estää kunhan tunnistaa vaaran paikat. Kompastumiset vähenevät, kun hiekoitetaan kulkuteitä, hankitaan pitävät jalkineet ja käytetään esimerkiksi liukuesteitä.

Töissä tärkeitä ovat turva- ja tarttumakaiteet, kunnon valot, selkeästi merkityt kynnykset ja muut vaaran paikat.

Kaatumiset lisääntyvät, kun ihminen ikääntyy. Tutkimuksessa lähes joka kymmenes yli 75-vuotiaista kertoi kaatuneensa ainakin viisi kertaa 12:n viime kuukauden aikana. Alle 75-vuotiaista taas kaatuneita oli noin kaksi prosenttia.

- Fyysisellä tasapainon harjoittelulla paranevat lihasvoima, koordinaatiokyky ja kudosten kestävyys, jolloin kaatumisten ja vammojen riski pienene, Takala kuvailee.

Vanhusten toimintakykyä ja terveyttä edistäviä liikuntalajeja ovat muun muassa tanssi, kävely, tai-chi ja lihasharjoittelu.

Suomen Reumaliitto kampanjoi Keltaisen nauhan päivänä huoomenna työpaikkojen hyvän olon puolesta ja kehottaa ihmisiä huolehtimaan tuki- ja liikuntaelimistään. Ylilääkäri Helena Varonen Työterveyslaitokselta sanoo, että liikuntaelinsairaudet ovat suuri sairauspoissaolojen syy. Selkäkivut aiheuttavat paljon poissaoloja.

Selkäkipujen riskiä kasvattavat esimerkiksi liikunnan puute ja stressi, autolla ajo, tupakointi, kuormittava työ ja tapaturmat.

- Fyysinen aktiivisuus on varmin tapa turvata toimintakyvyn säilyttäminen, Varonen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.