Mainos

Kaatopaikoille aiempaa enemmän kierrätyskelpoista jätettä

Jätteenpolton väheneminen täyttää kaatopaikkojen kukkarot. Jätteiden kärrääminen kaatopaikalle tulee halvemmaksi, kuin sen toimittaminen kierrätyspolttoaineeksi.

Suomalaiset kierrättävät aiempaa ahkerammin, mutta jätehuolto ottaa silti takapakkia.

Kaatopaikoille kulkeutuu ensi vuonna yhä enemmän kierrätyskelpoista jätettä. Jätteestä valmistettavan polttoaineen käyttö vähenee vuodenvaihteessa huomattavasti ja samaan aikaan vanhat kaatopaikat pyritään täyttämään ääriään myöten, vaikka sitten alennushinnoilla.

Esimerkiksi Espoossa Ämmässuon kaatopaikalle tuotava jätemäärä väheni noin 100 000 tonnia vuodesta 2000 vuoteen 2004, mutta on taas lievässä kasvussa.

-Ilmeisesti tämä johtuu siitä, ettei tuolle aikaisemmin hyötykäyttöön ohjautuvalle jätteelle ole enää niin paljon kysyntää, arvelee Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan, YTV:n jätehuoltojohtaja Petri Kouvo.

-Nämä hyötykäytön tekniset vaatimukset kiristyvät olennaisesti ensin ja näiden vanhojen vuotavien kaatopaikkojen sulkeminen tapahtuu vasta myöhemmin, sen olisi pitänyt tapahtua toisinpäin, toteaa Lassila & Tikanojan tuotepäällikkö Lassi Hietanen.

EU:n vaatimusten kiristyminen vaikuttaa suoraan maksuihin. Jätteiden kärrääminen kaatopaikalle tulee siis halvemmaksi, kuin sen toimittaminen kierrätyspolttoaineeksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suljettavat kaatopaikat voivat tehdä rahaa entistä halvemmilla maksuilla.

-Houkutus täyttää vanhoja vuotavia kaatopaikkoja alennusmyynnillä on suuri, arvelee Lassi Hietanen.

YTV ei ole laskenut jätemaksujaan pääkaupunkiseudulla.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 15.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.