Kaasuyhtiö Gazpromille ehdotetaan armeijaa

Duumassa tehty ehdotus on täydennys voimassaolevaan lakiin liittovaltiollisen tuotannon varmistamisesta. Ehdotuksella on presidentti Putinin tuki. Kuudellatoista Venäjän valtiollisella toimijalla on jo omia asevoimia.

Venäjän duumassa on tehty lakiesitys joka antaisi kaasuyhtiö Gazpromille oikeuden omiin asevoimiin. Ehdotuksen mukaan Gazprom saisi myös omilla aseistetuilla yksiköillä suojata tuotanto- ja jalostuslaitoksiaan sekä kaasunsiirtoverkkoa.

Gazprom on Suomenkin talousvesille suunnitellun Itämeren kaasuputken emoyhtiö.

Ehdotuksen on poiminut julkisuuteen venäläislehti Nezavisimaja Gazeta ja myös norjalainen Venäjää tarkkaileva Barentsin sihteeristö on havainnut ehdotuksen. Näiden mukaan Venäjän duuma sai viiden parlamenttiryhmän tekemän ehdotuksen kuukausi sitten.

Ehdotuksessa kaasuyhtiö Gazprom ja öljyjätti Transneft saisivat perustaa ja käyttää aseellisia yksiköitä tuotantolaitosten ja siirtoverkkojen itsepuolustukseen ja palveluvelvotteiden täyttämiseen. Niihin kuuluu myös nyt rakenteilla oleva Itämeren kaasuputki.

Presidentti Putin tukee lakia

Duumassa tehty ehdotus ei ole uusi laki vaan täydennys jo olemassaolevaan lakiin liittovaltiollisen tuotannon varmistamisesta. Ehdotuksessa huomautetaan, että Venäjän sisäministeriön sekä turvallisuus ja tiedustelujärjestö FSB:n on hyväksyttävä uudet aseelliset yksiköt ja niiden tehtävänmääritykset. Ehdotuksella on lehden mukaan presidentti Vladimir Putinin tuki.

Suomessa ehdotusta pidetään uutena: esimerkiksi puolustusvoimien strategian laitokselta ei tänään haluttu kommentoida asiaa ennen siihen tutustumista.

Nezavisimaja-lehti myös huomauttaa, että Venäjän öljyteollisuus ei olisi ensimmäinen valtion sektori jolla on sotilaallisia yksiköitä. Lehden mukaan kuudellatoista valtiollisella toimijalla on jo omia asevoimia ja yksityispuolella turvaorganisaatioita on arviolta 20 000.

Ehdotus Gazpromin ja Transneftin aseellisista yksiköistä näyttää täydentävän presidentti Putinin puoli vuotta sitten lehdistötilaisuudessa tekemiä linjauksia. Putin tuolloin sanoi että Venäjän Itämeren laivaston tärkeimpiin tehtäviin kuuluu tulevan Itämeren kaasuputken suojaaminen ja että laivastoa tullaan vahvistamaan ja nykyaikaistamaan. Tähän öljy- ja kaasuvaroja on jo anteliaasti suunnattu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat