Mainos

Kaasuselvitys Barentsin alueelta

Barentsin alueen luonnonrikkaudet ovat alkaneet kiinnostaa myös EU:ta. Pohjoismaisten energiayhtiöiden ryhmä allekirjoitti tänään EU:n kanssa 7 miljoonan markan rahoitussopimuksen. Tarkoitus on selvittää pohjoisen kaasuverkon kannattavuutta. Barentsin luonnonrikkauksien hyödyntäminen on kangerrellut lähinnä Venäjän taloudellisten ongelmien takia.

Neljä vuotta sitten suurin odotuksin perustetun Barentsin euroarktisen alueen yhteistyö ei ole vastannut odotuksia. Suurimpana esteenä on ollut raha. Uudet käyttämättömät luonnonrikkaudet sijaitsevat taloudellisten ja sosiaalisten ongelmien kanssa kamppailevalla Venäjällä.

Pohjoismaisten energiayhtiöiden selvitystöistä EU maksaa puolet, loput yhteistyöryhmä, johon kuuluu seitsemän pohjoismaista yhtiötä. Nyt EU-rahoitusta saanut kaasuverkkoselvitys valmistuu ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Verkkojen yhdistämis- ja laajentamispäätöksiä on odotettavissa aikaisintaan ensi vuoden lopussa, sillä pohjoista energiaryhmää johtava Neste aloittaa venäläisen maakaasukonserni RAO Gazpromin kanssa selvitystyöt myös uuden maakaasuputken vetämisestä Suomeen.

Uusilta tuotantoalueilta lyhin tie suurille markkinoille EU-alueille kulkee Suomen kautta. Tämä puhuu Nesteen toimitusjohtaja Jaakko Ihamuotilan mukaan voimakkaasti sekä öljyputken että kaasuputken rakentamisen puolesta Suomen kautta EU-alueelle. Öljyputkea kaavaillaan Porvooseen. Neste suunnittelee myös öljynvientiterminaalin rakentamista Venäjän puolelle.

Yhdellä suurella kentällä Venäjällä on laajemmat kaasuesiintymät kuin koko Norjassa yhteensä. Neste ja Masa-Yards suunnittelevat myös yhdessä uudenlaista jää- ja avovedessä kulkevan öljytankkerin rakentamista.
(MTV3/Tarja Hakulinen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.