Mainos

Kaasuputkiluvasta ainakin kolme valitusta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut antamastaan Itämeren kaasuputken rakennusluvasta ainakin kolme paperille kirjoitettua valitusta. Viraston mukaan valituksia on voinut saapua lisäksi sähköpostitse. Valitusaika päättyi tänään.

Valituksista kaksi on yksityisten ihmisten tekemiä ja yksi Suomen Luonnonsuojeluliitosta, kertoi ympäristöneuvos Mika Seppälä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ilmoitti iltapäivällä, että se on yhdessä Viron luonnonsäätiön kanssa valittanut rakennusluvasta. Järjestöt vaativat ensisijaisesti luvan ja töiden aloittamisluvan kumoamista. Lisäksi lupaehtoihin pitäisi saada ympäristöhaittoja vähentäviä tiukennuksia.

Järjestöt ovat huolissaan erityisesti tynnyreissä olevista ympäristömyrkyistä. Järjestöjen mukaan ympäristövaikutusten arvioinnin jälkeen on käynyt ilmi, että tynnyreitä onkin meren pohjassa 580 eikä vain muutamia kymmeniä.

Seppälällä ei ollut virka-ajan päätyttyä varmaa tietoa, oliko järjestöjen valitus saapunut määräaikaan mennessä.

Valitukset eivät estä töitä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi 12. helmikuuta luvan Nord Stream Oy:lle Venäjän ja Saksan välisen kaasuputken rakentamiseksi Suomen talousvyöhykkeellä. Valitusten jättämisten määräpäivä oli maanantaina.

Valitukset käsittelee Vaasan hallinto-oikeus. Sen päätöksiin tyytymättömät voivat valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Vaasan hallinto-oikeudelta menee valitusten käsittelyyn kuukausia, ympäristöneuvos Seppälä arvioi.

Luvan mukaisesti Nord Stream on aloittanut töiden valmistelun ja varsinaiset työt alkavat huhtikuussa. Alkuvalmisteluja ei Seppälän mukaan ole Suomessa juuri päästy tekemään vaikean jäätilanteen vuoksi. Työtkin alkavat ensin etelämpänä, Gotlannin edustalla. Rakennustyöt on pysäytettävä, jos Vaasan hallinto-oikeus niin määrää.

Nord Stream on jättänyt 70 miljoonan euron vakuuden Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Varantoa voidaan käyttää ympäristön palauttamiseen entiselleen, jos hanke pysähtyy.

Kaasulinjan pitäisi olla valmis vuonna 2012. Kaksi putkilinjaa kulkevat Suomen talousvyöhykkeellä 375 kilometrin matkalla. Putkien tekninen käyttöikä on 50 vuotta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.